Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne konusy: pociety bebenek/zablokowana czesc kasety (REMERX)

Pytanie

Gość boyd@wp.pl
Napisano

Czesc,

Niestety przy  probie wymiany napedu zablokowalem sie przy sciaganiu kasety (bebenek pociety jak widac na jednym ze  zdjec). Mniejsze tarcze udalo mi sie po dlugich walkach i podwazaniu sciagnac ale pozostale 6 (pajaczki 2x3) ani drgna. Bebenek jest w takim stanie, ze i tak chcialbym wymienic - stad pomysl, zeby sprobowac sciagnac go razem z widocznymi na foto resztkami kasety i wymienic na nowy. Klucze do konusow mam juz w drodze, ale niepokoja mnie widoczne na fotach konusy (po kazdej stronie jest 1 wielki - do tej pory mialem do czynienia z parami kontrujacymi sie po kazdej stronie piasty...). Ktos mial do czynie z czyms takim ? jakies porady moze ?

Foto od strony bebenka: https://drive.google.com/file/d/1ql2N5ANtuBlC_M5LgQa60-HPSob3IW-J/view?usp=drive_link

Foto od strony tarczy: https://drive.google.com/file/d/1qo8IX_CD8aLoZsKVK3atHpyYMcSCLB5A/view?usp=drive_link

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czy to nie czasem na łożyskach maszynowych?

Bębenek do wyrzucenia, ale co to wszystko takie suche? Wygląda na korozję (oksydacje) aluminium. Może później da się ściągnąć na prasce i uratować. Pamiętaj: "kto smaruje, ten jedzie" 😉 

• 0
Gość boyd@wp.pl
Napisano

Tak, kola maja podobno lozyska maszynowe (to wplywa na forme konusow ? ), da sie to rozkrecic bez sciagania resztek kasety i tarczy hamulcowej (nie probowalem silowo sciagac - ale tez na pewno jest zapieczona). Kasety nie mam zamiaru ratowac, bo i tak byla do wymiany...

• 0
Napisano

Tarczy hamulcowej? A po co?  To nie konusy tylko dystanse. Po wyjęciu osi trzeba odkręcić bębenek specjalnym kluczem.

A tak w ogóle to zastanów się nad serwisem, bo słabo się orientujesz 🙁 .

• 0
Gość boyd@wp.pl
Napisano

Jesli bede wszystko zrzucal na serwis to zawsze sie bede slabo orientowal ;). Po odkreceniu tych konusow/dystanow bebenek sie po prostu zsunal bez problemow. Teraz pozostaje zlokalizowac jakies kompatybilne z nim (zapytalem o to w osobnym watku...)

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...