Skocz do zawartości

[3000-7000] wygodny na szosy, drogi polne i leśne

Rekomendowane odpowiedzi

Waga 90kg, 170cm wzrost. Przymierzam się do kupna pierwszego roweru od 20 lat pod kątem dalszych wypraw weekendowych, bikepackingu i krótkich popołudniowych wyskoków na miasto i w teren.
Patrzyłem na gravele, ale nie jestem pewien czy się nie zamęczę byciem tak mocno pochylonym, szczególnie przy otyłości. Za dziecka i nastolatka jeździłem mnóstwo na góralach. Chciałbym coś nie tylko do relaksacyjnej jazdy, ale też żeby móc mocno przycisnąć i podnieść tętno.

Jesteście w stanie mnie pokierować?

Trudno mi się odnieść. Nigdy nie miałem amortyzatorów w rowerze, więc nie wiem jak duża jest to różnica. Raczej nie pchałbym się w zupełną dzicz, korzenie, duże wertepy i wielkie błoto. Myślałem raczej o lasach na względnych równinach, bez dużych podjazdów czy zjazdów - mieszkam póki co w Wielkopolsce. Rowery wyglądają ok, z tym że no właśnie - nie znam się zupełnie. Jedno co mi znajomy, który mi polecił sprawdzić gravele, powiedział, to to że wygodnie jest mieć kierownicę która umożliwia zmianę pozycji, jak ten baranek w gravelach czy szosówkach, żeby plecy się nie męczyły aż tak (mam pod 40tkę i jestem ofiarą siedzącego trybu życia).

Cytat

wygodnie jest mieć kierownicę która umożliwia zmianę pozycji, jak ten baranek w gravelach czy szosówkach, żeby plecy się nie męczyły aż tak 

No fajna sprawa mnogość chwytów...haczyk w tym, że ten "podstawowy" jest w sumie najmniej męczący i zmieniać możesz co najwyżej na bardziej wymagające xd

IMO gravel, po przerwie od roweru i przy nadwadze to nie jest dobry pomysł. Raczej stawiałbym na jakiegoś crossa, skoro nie masz zamiaru jeździć w terenie to pewnie na sztywnym widelcu, będzie lżej i bardziej dynamicznie. Np. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-generacji-5/p/36826/?colorCode=green