Apeira Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia Waga 90kg, 170cm wzrost. Przymierzam się do kupna pierwszego roweru od 20 lat pod kątem dalszych wypraw weekendowych, bikepackingu i krótkich popołudniowych wyskoków na miasto i w teren. Patrzyłem na gravele, ale nie jestem pewien czy się nie zamęczę byciem tak mocno pochylonym, szczególnie przy otyłości. Za dziecka i nastolatka jeździłem mnóstwo na góralach. Chciałbym coś nie tylko do relaksacyjnej jazdy, ale też żeby móc mocno przycisnąć i podnieść tętno. Jesteście w stanie mnie pokierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia W pierwszej kolejności określ się co to za drogi leśne będą i czy amortyzator na pewno nie będzie konieczny. Zerknij na rowery takie jak marin DSX 2 czy Polygon Heist X7. No i napisz co o nich myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apeira Napisano 1 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia Trudno mi się odnieść. Nigdy nie miałem amortyzatorów w rowerze, więc nie wiem jak duża jest to różnica. Raczej nie pchałbym się w zupełną dzicz, korzenie, duże wertepy i wielkie błoto. Myślałem raczej o lasach na względnych równinach, bez dużych podjazdów czy zjazdów - mieszkam póki co w Wielkopolsce. Rowery wyglądają ok, z tym że no właśnie - nie znam się zupełnie. Jedno co mi znajomy, który mi polecił sprawdzić gravele, powiedział, to to że wygodnie jest mieć kierownicę która umożliwia zmianę pozycji, jak ten baranek w gravelach czy szosówkach, żeby plecy się nie męczyły aż tak (mam pod 40tkę i jestem ofiarą siedzącego trybu życia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia Cytat wygodnie jest mieć kierownicę która umożliwia zmianę pozycji, jak ten baranek w gravelach czy szosówkach, żeby plecy się nie męczyły aż tak No fajna sprawa mnogość chwytów...haczyk w tym, że ten "podstawowy" jest w sumie najmniej męczący i zmieniać możesz co najwyżej na bardziej wymagające xd IMO gravel, po przerwie od roweru i przy nadwadze to nie jest dobry pomysł. Raczej stawiałbym na jakiegoś crossa, skoro nie masz zamiaru jeździć w terenie to pewnie na sztywnym widelcu, będzie lżej i bardziej dynamicznie. Np. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-generacji-5/p/36826/?colorCode=green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apeira Napisano 2 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Jest możliwość gdzieś wypróbowania rowerów tego typu? Można je np. wypożyczyć na jakiś czas skądś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Sprawdź w najbliższym decathlonie co mają do wypożyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi