Painless Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca Witam, jestem wciąż na etapie poszukiwań roweru (gravel), choć moje poszukiwania nieco wyhamowały z uwagi na kontuzję kolana (gra w piłkę...). Zakładając, że szybko wyliżę się z kontuzji i będę mógł podejść do tematu zakupu, chciałem prosić o porady dot. rodzaju przerzutek/producenta przerzutek/manetek. Po pierwsze, czy taki nowicjusz jak ja, który nie ma parcia na sprinty czy długie wyprawy bikepackingowe, odczuje różnicę między osprzętem GRX a np. Claris czy Sora? Po drugie, czy dla kogoś, kto będzie używał roweru w zasadzie rekreacyjnie, wskazany byłby 1 czy 2 blaty? Po trzecie, proszę Was o wskazanie plusów/minusów manetek Shimano i Sram. Dziękuję i pozdrawiam świątecznie. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca 1. Przy Clarisie i Sorze masz hamulce mechaniczne a przy GRX już hydrauliczne. Claris i Sira nie mają sprzęgła i się tłuczą o ramę na wertepach. Można powiedzieć, że jedynym plusem Sory jest to, że jest kompatybilna z grupami mtb i można np. dać kasetę o większym zakresie i przerzutkę tylną mtb żeby zmiękczyć napęd. 2. Tylko i wyłącznie preferencje osobiste. Teoretycznie napęd 1xx jest prostszy w obsłudze i serwisie ale kaseta ma większe skoki między zębatkami. Ja np. wolę napędy 2xx. 3. Internety twierdzą, że GRX jest wygodniejszy ale główną różnicą jest zasada działania, tzn. w Shimano masz oddzielne dźwignie do zmiany biegów w górę czy dół a w SRAM masz tzw. double tap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi