Artur85 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Chyba trochę za bardzo zapętliłeś się na tych cyferkach, w laboratorium wyniki zawsze będą takie czy inne, w terenie wpływa na odczucia z jazdy wiele innych zmiennych, zresztą nie do końca jestem przekonany że 29x2,1 bez problemu zmieszczą się w Roam, producent podaje 53mm czyli na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Jak go kupiłem to miał założone 2,25 więc spokojnie wejdą . Jestem świadom że wyniki w życiu realnym będą się różnić , ale dziwi mnie fakt że nawet na bębnie szerze opony z klockami na środku mają czasem lepsze wyniki niż łysa opona ( na środku opony ) chyba zdecyduję się na gravelowe Thundero 44mm wyniki mają dobre a sama opona ,, wygląda ,, na szybką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Chyba już było : wielkość klocków, mieszanka gumy, masa opony... Ja się w ogóle nie dziwię, że jakiś wylajtowany Thunder Burt z mini klockami na środku, będzie szybszy od jakiegoś taniego i nielekkiego semi slick'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Tylko się na tym Thunder Burcie nie mozna kłaść w zakrętach bo tam niema trzymania bocznego To jest opona do jazdy na wprost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia no to panowie co myślicie Tufo Gravel Thundero 44mm czy Schwalbe Thunder Burt 29x2.10 Super Race TLE Addix Speed ( jazda głównie asfalt , chodniki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Godzinę temu, michalr75 napisał: Thunder Burcie nie mozna kłaść w zakrętach bo tam niema trzymania bocznego Przecież ma boczne klocki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Kiepawa ta opona jest niestety, szybka ale w terenie słabizna, te boczne klocki jakieś lewe, nie trzymają jak należy. W piachu też fatalna, zero stabilności, 200% uślizgu i zakopywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Ale autor nie szuka opon do jazdy w terenie... 🤨 20 minut temu, siara_nh napisał: Schwalbe Thunder Burt 29x2.10 Super Race TLE Addix Speed ( jazda głównie asfalt , chodniki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Tak, juz zauważyłem - na asfalt będą w sam raz, niskie opory toczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia (edytowane) to które Schwalbe Thunder Burt 29x2.10 Super Race TLE Addix Speed czy Tufo Gravel Thundero 44mm bo sie już pogubiłem Edytowane 12 Kwietnia przez siara_nh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia zdecydowałem że szerokość opony wezme 44-45mm Tufo Gravel Thundero 44mm lub Continental Terra Speed TR (tanwall) 45 ktoś jeździł na tych oponach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Panowie doszły mi opony , Thundero , założyłem taśmy do systemu tubeless oraz wentylki oponę zakładam i próbuje napompować pompka , kompresorem ( na stacji ) i lipa byłem dziś na giełdzie samochodowej bo tam dziś serwis był otwarty ( niestety koleś niezbyt rozgarnięty )też próbował kompresorem nabić i za piętro a ona nie chce wskoczyć na ranty nie wiem co jest grane czy coś robię źle / co jest felerne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Niestety to nie jest takie łatwe i dużo zależy od opony. Im łatwiej się oponę zakłada tym trudniej ją uszczelnić. Spróbuj spienioną wodą z mydłem posmarować obficie miejsce gdzie opona styka się z obręczą, ja nakładam normalnie pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Opona wchodzi bardzo ciężko a ściągnięcie jej to już prawdziwy koszmar , taka woda z mydłem ma pomóc ? Problem w tym że powietrze ucieka i jakiś by ją pasowało uszczelnić . na razie wsadziłem dętkę i napompowałem żeby ją trochę ułożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Jak jej dasz coś do poślizgu to się łatwiej ułoży w obręczy i łatwiej uszczelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Ok dzięki spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Masz obręcze tubeless? Jeśli tak to mi ostatnio na upartą oponę pomógł sposób "na dętkę". Wkładasz oponę, zakładasz dętkę, pompujesz do maksymalnego ciśnienia i sprawdzasz czy opona się ładnie ułożyła na obręczy. Jeśli tak to spuszczasz powietrze, delitaknie zdejmujesz oponę z jednej strony, wyjmujesz dętkę, wkładasz wentyl tubeless, warto rant opony posmarować woda z mydłem/płynem. Wtedy pompujesz. Edytowane 14 Kwietnia przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Nie mam pojęcia czy go obręcz tubeless , ale wydaje mi się że tak ( mogę się mylić ) bo oryginalnie były opony Giant ( taka opona połączona z dętką ) i zalana mlekiem , więc może to tubeless ( rower giant roam 1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Nie wiem który rocznik, ale Giant w Roamach stosował swój specyficzny system ERT: https://www.giant-bicycles.com/pl/showcase/ert Masz tam oponę połączoną z dętką, w której jest uszczelniacz, co nie znaczy że obręcze są tubeless. W specyfikacji tegorocznego Roama nie ma nic na temat obręczy przystosowanych do tubeless ( co nie znaczy że się nie uszczelni) Edit: oczywiście pomijając sens tubeless w rowerze crossowym... Edytowane 14 Kwietnia przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Rower jest z zeszłego roku ( nie wiem czy to dokładnie to samo ) kolor taki sam jak są w sklepach ( niebieska satyna - nie wiem czy coś ta informacja wnosi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 17 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia obręcz raczej nie jest pod tubeless , byłem dziś w innym serwisie rowerowym , ale bez problemu mi nałożyli oponę , wykręcili wentyl i od kopa sie napompowało , ale jak się spuszcza powietrze to od razu spada z rantów ( stąd myśle ze to nie tubeless ) no ale zalane mlekiem , nabite zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi