pijok Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Cześć, mam w planie kupić nowego Unibike Flash, i stąd moje pytanie o napęd tego roweru, czy z takim napędem nie miał problemów podjechać pod jakąś górkę i w miarę dobrą prędkość rozwinąć. Nie znam się na tym, stary rower miał 3 blaty z przodu a tu tylko dwa. Dzięki za każdą odpowiedź. https://www.unibike.pl/flashgts.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca O prędkość max. się nie martw, a górki? Górki górkom nierówne. Nogi również. Musiałbyś podać na jakim napędzie wcześniej jeździłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Zależy czy w starym rowerze miałeś wolnobieg (z najmniejszą zębatką pewnie 14 z) czy kasetę (zwykle 11z) i czy korba była trekkingowa (48/38/28, 48/36/26), górska (42/32/22, 44/32/22, 42/34/24 lub jeszcze inne) czy może szosowa (52/42/30). No i jaka była największa zębatka na kasecie (wonobiegu). Ten Unibike ma już całkiem niezły zakres przełożeń: od 46/11 najszybsze, do 30/34 najwolniejsze. Na 20% podjazdy z sakwami może być trochę mało. Na zjazdy raczej wystarczy. Na pewno jest to większy zakres niż w porównywalnym cenowo rowerze z napędem 1x. Choć ja i tak wolałbym 3x (z kasetą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pijok Napisano 29 Marca Autor Udostępnij Napisano 29 Marca https://miastorowerow.pl/rowery-gorskie/31859-rower-26-kands-energy-700-alu-m-mtb-t-ty300-steff-19-grafitowo-seledynowy-mat-rowery-gorskie-5907437537053.html Na takim czymś jeździłem 😜 tylko kolory inne, ale już przyszła pora na coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca To będzie duża różnica... Najmiększe przełożenie w Unibike będzie trochę miększe niż teraz 24 x 24, czyli przód najmniejsza, a tył druga po największej. Kwestia czy tego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca (edytowane) Unibike najtwardsze 46:11=4,18 Najlżejsze 30:34=0,88 Kands najtwardsze 42:14=3 najlżejsze 24:28=0,85 Czyli Uni ma dużo twardsze , szybsze przełożenia . W miękkich przełożeniach jest nieco gorzej . Kands ma minimalnie lżejsze przełożenia . Nie wiem czy będzie to wyczuwalne w praktyce . Dodatkowo Kands jest na kołach 26" a Uni na 28 " co też wpływa na większą ,,twardość " przełożeń . Generalnie na podjazdach będzie nieco ciężej tzn jeśli na Kandsie dusiłeś na 1:1 to na Uni nie będzie łatwiej choć różnice nie powinny być duże . Tu możesz wszystko sprawdzić . http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=26,39&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2126&TF=90&SL=3.5&UN=KMH&DV=teeth Edit - ja policzyłem dla Kandsa wolnobieg 14-28 ale widzę że są różne wersje . Tzn mają różne największe zębatki . Przy wersji 14-34 Kands będzie miał znacznie lżejsze przełożenie . 24:34=0,7 Edytowane 29 Marca przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pijok Napisano 29 Marca Autor Udostępnij Napisano 29 Marca Rzadko używam 1:1, może raz w roku xD No to chyba wezmę tego Unibike, na lepszy mnie nie stać i chyba mi nawet nie potrzebny do jazdy rekreacyjnej dzięki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi