pecio Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 @spidelli zawartość wyrzucasz jako nie przydatną . Głowę owijasz folią bąbelkową , na to polecam folie aluminiową (wielowarstwowa ochrona przed złymi myślami) a dopiero potem zakładasz karton. Całość najlepiej przystrzelić tackerem do głowy. Cytuj
spidelli Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 @pecio a czapkę to najsampierw czy na końcu? Mam taki starszy kask z Decathlonu, budżetowy, ma jakieś 6 lat, zakładam go na MTB bo na gravela mam już nowy; na MTB jeżdżę okazjonalnie i bez szaleństw, dlatego w starym kasku. W tym kasku lada moment wyściółka wypadnie, bo klej powoli puszcza, więc nie dane mi raczej będzie zweryfikowanie jego stanu po 10 latach... Cytuj
pecio Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 A tak serio . Mam wycofanego z eksploatacji (dwa lata temu) 8 letniego Meta . Jego wygląd nie wzbudza zaufania ( pożółkły ,styropian jakiś taki wyblakły). Choć na klasku nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych pod tym względem wolę nie oszczędzać. Kask który leżał dwa lata dobrze przechowywany jest spoko. Dopiero UV , temperatura, pot i inne czynniki robią swoja krecią robotę. Cytuj
NerfMe Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 6 godzin temu, spidelli napisał: @pecio a czapkę to najsampierw czy na końcu? Mam taki starszy kask z Decathlonu, budżetowy, ma jakieś 6 lat, zakładam go na MTB bo na gravela mam już nowy; na MTB jeżdżę okazjonalnie i bez szaleństw, dlatego w starym kasku. W tym kasku lada moment wyściółka wypadnie, bo klej powoli puszcza, więc nie dane mi raczej będzie zweryfikowanie jego stanu po 10 latach... Po lekturze tego tematu i dokładnej inspekcji mojego ponad 10 letniego Speca z nostalgią, ale jednak pożegnałem. Cytuj
dfq Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 @pecio @spidelli Oj tam Panowie, trzeba być twardym a nie miętkim. Uvex Airtech 04.2005 😀 To chyba muszę pomyśleć nad nowym 🤣 Cytuj
pecio Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 @dfq w tych sprawach uważam ,że jednak należy się uważać za wybitnie "miętkiego". Kiedyś na graniu " twardziela" kiepsko wyszedłem. 1 Cytuj
dfq Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) @pecio Hehe, no przecież żartuję 🤣 To mój pierwszy, 19letni kask. Średnio zmieniam co 3-4 lata. Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez dfq Cytuj
pecio Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 @dfq wiem 😁 A tak ku przestrodze ...... w poniedziałek na "Tatrostradzie" poryw wiatru zdmuchną dziewczynę z nasypu. Poleciała w dół . Chłopak z którym jechała w panice , bo dziewczę rozwaliło głowę i nieprzytomne leżało na dole ( jechała bez kasku tak samo jak jej towarzysz). Finalnie zabrała ją karetka . Dalszych jej losów nie znam. Cytuj
dfq Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) No niestety, nie znasz dnia ani godziny. Kiedyś jadąc po wale Wisły od A4 do Tyńca (tam gdzie teraz jest nowa ścieżka rowerowa) w ułamku sekundy przeleciałem przez kierownicę, wykonałem salto i spadłem z wału (na szczescie w trawę). Wolno puszczony piesek grzecznie przepuścił żonę a mnie wlazł nagle pod koło, Odruch warunkowy, koło zakantowało o koleiny i poooleciałem ... . Ja tak sie przyzwyczaiłem że bez kasku to nie wsiądę na rower. Czegoś mi po prostu brakuje. Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez dfq Cytuj
Rumcajs. Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 A jak mi kask dyndoli na kierownicy na podjazdach i sie obija o ramę to mam wymieniać? Wiecie mikrowstrząsy itp. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi