Patryk1113 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca Witam, potrzebuję porady w zakresie wyboru odpowiedniego dla mnie roweru. Zamierzam kupić rower MTB do jazdy wyczynowej w górach i pobliskich lasach ale również w mieście. Mój budżet to 15000zl. Czy canyon spectral cf7 będzie dobrym wyborem? Czy powinienem postawić na inny model? Proszę o opinię i poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Obecnie to jeden z najlepszych wyborów, nie szukałbym dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Ewentualnie Capra Core 3: https://www.yt-industries.com/products/bikes/capra/core-3/657/capra-mx-core-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Po pierwsze trudno rywalizować z markami wysyłkowymi a to w związku z pytaniem o dobry wybór. A wyczynowa jazda przynajmniej mi nic nie mówi konkretnego to po drugie. Natomiast kupowanie czegoś do ostrej jazdy z milionem skoku będzie miało konsekwencje w bujaniu się tym po mieście i jak rozumiem okołomiejskich Śląskich lasach. Canyon ma też Neurona, którym również można wyczynowo jeździć po górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca (edytowane) Neuron średnio się nadaje do bardziej wyczynowej jazdy. Dorzuciłbym jeszcze Rocbirda Trail Pro: https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29275-fs/dartmoor/rocbird-trail-pro Tutaj recenzja wersji Enduro (ta sama rama, tylko z tylnym amortyzatorem o wymiarach 205x65 zamiast 185x50): https://www.1enduro.pl/test-dartmoor-rocbird-enduro-evo-2024/ Edytowane 29 Marca przez Galvatron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca (edytowane) Gdzie jakiś rockbird do nowego spectrala. Kloc ciężki i w dodatku gorzej wykonany. Spectral w 29, flipchip umożliwiający zrobienie mulleta, schowek na kiełbase, ładna rama, sztyca w rozmiarze 34,9 - ciężko z tym rowerem rywalizować. Trochę zamietli konkurencje w kategorii ~140mm. Neuron to dupowóz dla emerytów co chcą po lesie dla relaksu jeździć. Do jazdy po płaskim wygodniejszy ale w dół nie ma podejścia do spectrala. Edytowane 29 Marca przez Rumcajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Nowy spectral jest cięższy od starego mimo mniejszego skoku. Obecnie dostępne i jeden i drugi, więc warto się zastanowić. Ale Spectral to nie jest rower do jazdy wyczynowej - nie ma takiej konkurencji, aby na nim startować. Do enduro to może dla dziewczyny (moja córka kocha swojego Spectrala i chce nim startować, ale jest jednak lżejsza i mniej agresywna od przeciętnego faceta). Do XC ani DH się nie nadaje, do slope style czy inne takie skakania, to na podstawowy poziom. Nadaje się zaś na wycieczki z trudnymi zjazdami, na traile, do jazdy rekreacyjne. Autor musi określić o jaki wyczyn chodzi. Spectral i podobne rowery z widelcami 150-160, to lekkie, niewyczynowe enduro, wycieczki, traile itd. Ja mam Spectrala 125 i to też rower zacny, ale nie wyczynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Z kolei Capra i Rockbird to czołgi do grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Bez jaj już, że nie pojedzie się na tym enduro, pewnie że się pojedzie i to jeszcze jak. Tylko wytelepie mocniej niż na 160mm, na lokalne spoty, nie wysokogórskie, bez dywanów korzeni lub kamiennych sekcji to sie nada idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Autor pisze o jeździe wyczynowej. Do zastosowań amatorskich to świetny rower, jak starczy kasy, to zamiast nowego cf7 proponuję poprzedni model cf8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 29 Marca Udostępnij Napisano 29 Marca Jakiej wyczynowej? Serio ktoś włazi tu na forum kleci w sumie nie jasne zapytanie bo ma zamiar rypać trasy typowo zjazdowe? Nie widzi mi się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi