miki11 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) Czy odpowiednikiem jest Shimano BB-UN300 110/68mm (kwadrat)? Pora go wymienić, wyczuwam takie charakterystyczne "przeskoki" podczas obracania palcami. Ewentualnie jakiś inny producent, może Neco... Edytowane 26 Marca przez miki11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven82 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca ostatnio kupiłem sobie ten z deca https://www.decathlon.pl/p/suport-rowerowy-na-kwadrat-neco-68-mm/_/R-p-X8234798?mc=8234798, nie mylić z tym za ok. 50 zeta świetnie uszczelniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) Tu masz praktycznie to samo (tylko inne śruby): Wkład suportu Neco 110.5mm BSA B920AL - B920AL1105 - 13416361847 - Allegro.pl Miski są aluminiowe i mają dodatkową uszczelkę. Tańsze Neco mają miski stalowe bez dodatkowej uszczelki. Są chyba jeszcze takie z jedną miską plastikową, ale nie miałem nigdy w rękach takiego. Tym, co załatwia suporty rowerowe jest i tak głównie mała ilość smaru w łożyskach. Suport to wyjątkowo wolnoobrotowe zastosowanie (ile maksymalnie, trochę ponad 100 obr/min jak ktoś lubi wysokie kadencje?) i przemysłowy standard wypełniania tylko około 30% objętości łożyska smarem się tutaj nie sprawdza. Ja ostatnio do takiego Neco B920AL załadowałem w jedno łożysko (to pod lewą miską) smaru na full i zobaczymy, czy wytrzyma dłużej niż prawe. Poprzedni taki sam działał u mnie super gładko ze trzy lata w góralu i już myślałem, że to dodatkowe uszczelnienie się sprawdza, ale po błotnym maratonie w Krasnymstawie (Kresowe 2022) stanął, gdy zostawiłem rower na parę dni w garażu. Tak że nawet to dodatkowe uszczelnienie cudów nie czyni i gdy syf z wodą dostanie się do środka i wypłucze tą niewielką, fabryczną ilość smaru, następuje szybka korozja i zagłada. Edytowane 26 Marca przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 26 Marca Autor Udostępnij Napisano 26 Marca Czyli mam rozumieć, że Shimano BB-UN300 nie jest dodatkowo uszczelniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Wygląda na to, że jest: Shimano BB-UN300 Suport 68 mm - EBBUN300B27B - 15327248739 - Allegro.pl Na jednym ze zdjęć widać uszczelkę w misce (oprócz uszczelki własnej łożyska), a cały suport ma podobną konstrukcję do Neco czy VP. Kiedyś suporty Shimano nie były na łożyskach maszynowych, tylko na konusach i kulkach, a bieżnie były w środkowej tulei. Teoretycznie można było nawet ustawiać tam luz, ale był potrzebny jakiś calowy klucz. Raczej nikt tego nie serwisował, tylko się wymieniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 26 Marca Autor Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) Czyli ten BB-UN300 też powinien pasować u mnie? Oczywiście wersja 110mm. Zastanawiam się, czy jest sens wkładać Shimano, zamiast Neco. Edytowane 26 Marca przez miki11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 27 Marca Autor Udostępnij Napisano 27 Marca Ok, zamówiłem to uszczelnione Neco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca W dniu 26.03.2024 o 18:05, miki11 napisał: Czy odpowiednikiem jest Shimano BB-UN300 110/68mm (kwadrat)? Pora go wymienić, wyczuwam takie charakterystyczne "przeskoki" podczas obracania palcami. Ewentualnie jakiś inny producent, może Neco... Jeżeli łożyska nie mają luzów ( bieżnie nie są wyrobione w miejscach największego obciążenia) to bym go tylko nasmarował. Przeskoki sugerują , ze bieżnie łożysk mają wżery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 29 Marca Autor Udostępnij Napisano 29 Marca I na to ostatnie wyszło. Nowy suport już siedzi w rowerze, chodzi jak masełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi