Marcin01 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Witam, Przymierzam się do zakupu roweru. Do tej pory jeździłem głównie po mieście na single-speed. Potrzebuję rower na trasy 50 - 80 km / 1-2 x w tygodniu. Głównie asfalt (80%), pozostałe jakieś leśne, utwardzone ścieżki. Rozważam nowego Eskera 2.0 MS (około 3300 zł) lub używkę Aspre 2 z 2021 (4000 zł). W związku z tym prośba o pomoc w wyborze odpowiedniego roweru do moich potrzeb. Czy jako "nowicjusz" jeśli chodzi o gravelowy świat warto pójść w kierunku Aspre 2 czy lepiej postawić na Eskera i na start wymienić koła (znalazłem na forum, że to jakieś no name). Wzrost: 184 cm Waga: 75 kg Dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Jeśli głównie asfalt, to raczej szukałbym czegoś z korbą z dwiema zębatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Ja bym zdecydowanie wolał Aspre 2 ze względu na napęd 2x10 GRX i hydrauliczne hamulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Ogólnie używka aspre ale szukałbym pewnie młodszego bo w 2021 jeszcze nie było sztywnych osi, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin01 Napisano 25 Marca Autor Udostępnij Napisano 25 Marca Z tego co widzę w specyfikacjach to 2021 posiada już sztywne osie 😊. Jest jeszcze jakaś ciekawa alternatywa dla tych dwóch rowerów? Używki również wchodzą w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Z używanych to napęd 2x10 lub 2x11, hydrauliczne hamulce (mechaniczne tarczowe też hamują ale hydraulika jest znacznie lepsza), miejsce na opony im grubsze tym lepiej ale takie 38 minimum, sztywne osie, koła najlepiej z 24 szprychami a już super gdyby części kół miały nazwy, geometria pod ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Ostatnio szukałem dla siebie jakiejś uzywki do 4,5 tys. zł, mam 183 cm wzrostu (więc podobnie) i mam jeszcze kilka w obserwowanych ogłoszeniach na olx: Kellys soot 50 gravel, rozm. L Koszalin • OLX.pl Superior X-Road GF Gravel Pawłowo • OLX.pl Specialized Divage E5 pełny GRX gravel Konary • OLX.pl Marin gravel GRX 1×10 Kośmin • OLX.pl - wady: napęd 1x10, sztywna oś tylko z przodu Specialized Diverge E5 Elite roz. 58 Ostróda • OLX.pl - wady: napęd szosowy Tiagra, choć jeśli zamierzasz jeździć 80% po asfalcie to może też być zaletą Rower Marin Gestalt 2.5 2022, 56cm/L, na gwarancji + opony Panaracer Gdynia Śródmieście • OLX.pl - też na Tiagrze Rower Romet Boreas 2 2022 rozmiar L 56 Sram APEX TR Bydgoszcz • OLX.pl - napęd SRAM APEX 1x11 Gravel Marin Lombard 1 GRX 2x10 Tiagra rozmiar 58 Ożarów Mazowiecki • OLX.pl Giant Contend AR 3 M/L 56cm gravel rower szosowy road+ Sosnowiec • OLX.pl - napęd 2x9 Sora i hamulce mechaniczne Uważam, że najlepiej chyba wypada Spec z pozycji nr 3, generalnie trzy pierwsze pozycje są warte uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi