Eathan Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca (edytowane) Po złamaniu ręki powoli wracam do aktywności. Na początek zrobiłem przegląd roweru i przy okazji wymieniłem kasetę. Fabrycznie w Rondo Rutt była kaseta 11s MICROSHIFT XLE H113-11-42. Wymieniłem na Shimano XT CS-M8000 11-42. Pod kasetą MICROSHIFT nie było żadnej podkładki. Nową kasetę założyłem tak samo. Okazało się, że mimo dokręcenia jest luz. Wygrzebałem podkładkę 1mm i wsadziłem pod kasetę. Luzu nie ma. Napęd wyregulowany i działa. Jest jednak jeden wyjątek. Największa zębatka i kręcenia do tyłu powoduje, że łańcuch spada o dwa rzędy. Coś z tym mogę zrobić? Pacjent Rondo Rutt AL, napęd 1x11s GRX. Na tyle przerzutka GRX 812, korba GRX 600 z blatem 40t. Łańcuch Shimano XT. Piasta DT 350 Edytowane 23 Marca przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca najważniejsze nie napisałeś jaka piasta tam siedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 23 Marca Autor Udostępnij Napisano 23 Marca Masz rację. Dt 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca Ta microshift jest na pająku? Czy też największa zębatka siedzi bezpośrednio na bębenku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca zdjęcia w sieci kasety microshift pokazują że największa zębatka nie siedzi na bębenku tylko jest podczepiona do drugiej zębatki ale ma jeszcze dodatkowy pierścień ale mniejsza o kasetę MS, piasta dt 350 i kaseta xt powinno bez problemu się ze sobą zgrać chyba że masz tam bębenek road? on bedzię chyba odrobinkę szerszy i stąd ten luz. Sprawdź czy nie ma na bębenku napisu road. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 24 Marca Autor Udostępnij Napisano 24 Marca (edytowane) @KSikorski @Rafał87 macie racje ten microshift jest podczepiany pod resztę. Bębenek to road. Koła to dokładnie ten model https://www.dtswiss.com/pl/kola/kola-szosowe/gravel/gr-1600-spline Na teraz pod kasetę wsadziłem podkładkę 1mm. Jeszcze nie jechałem, ale tamten luz było czuć w palcach. Z podkładkę nie czuć. Został tylko temat zrzucania łańcucha z największej koronki przy kręceniu do tyłu. Pytanie, czy coś z tym, uda się zrobić? Edytowane 24 Marca przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Przy jednym blacie z przodu kręcenie do tyłu powoduje właśnie spadanie łańcucha czy inne dziwne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 24 Marca Autor Udostępnij Napisano 24 Marca @Thomass13 nie zawsze. W MTB mam 1x12 i nie spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 25 Marca Autor Udostępnij Napisano 25 Marca Ok doczytałem, że ta podkładka powinna mieć 1.85mm. Czyli moja jest za cienka. Zamówię te grubszą i zobaczymy. Może to rozwiąże problem spadania łańcuch przy największej koronce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca aż jestem ciekaw czy te 0,85mm coś da, raczej wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 26 Marca Autor Udostępnij Napisano 26 Marca @Rafał87 też mnie to ciekawi. Wczoraj zamówiłem. Pewnie dzisiaj albo jutro będzie. Sprawdzę i dam znać. Co ciekawe czytałem, że 1,85 minimum, ale można dać więcej (w sensie 2mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Marca Autor Udostępnij Napisano 28 Marca Przyjechało, założyłem. Podkładka ma ząbki do pozycjonowania na kasecie i wycięcia pod nity w kasecie. @Rafał87 różnicy wielkiej nie ma. Jak spadało tak spada z największej koronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca (edytowane) Ciekwe, mam niemalze identyczna opcje napędową w jednym z moich rowerów... Dt350 na bębenku ROAD + 1x11 kaseta M8000 11-40, Przerzutka GRX 812, Korba GRX 810 40T ...wszystko działa jak powinno... wozek na bank prosty ? Hak prosty ? Wszystkie biegi wchodzą i schodzą płynnie ? nawet pod obciazeniem ? Edytowane 28 Marca przez player123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Marca Autor Udostępnij Napisano 28 Marca @player123 przerzutka GRX 812. Hak prosty, kobra GRX 600 40T. Z tego co widzę różnimy się tylko kasetą, bo ja mam 11-42. Praca przerzutki jest ok. Problem pojawia się tylko z tymi spadaniem z największej koronki przy kręceniu do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca łancuch mam chyba tez taki sam hg701.... a jak wrocisz do tej starej kasetki to jest dobrze ? nawet tylko tak w celach testowych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Marca Autor Udostępnij Napisano 28 Marca (edytowane) Na starej kasecie było OK. edit: Ale chyba mnie oświeciło w tej chwili. Zmieniłem kasetę, doszła podkładka. Nie ruszałem śrub odpowiedzialnych za ograniczenie pracy przerzutki. Może tutaj leży problem? Edytowane 28 Marca przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca trzeba by się przyjrzeć na moment w którym łańcuch chce spaść z zębatki, zaznaczyć czy spada na różnych ząbkach czy jest jeden punkt/ząbek na kasecie w którym spada, może akurat na jednym i tym samym ząbku spada, może ma jakąś wadę, jest krzywy. Trzeba dobrze popatrzeć na łańcuch i ząbki jak to pracuje przy kręceniu do tyłu, może być tak że kąt łańcucha jest jednak duży i będzie spadać, na ten kąt ma wpływ np. długość tylnych widełek im krótsza odległość oś suportu-oś piasty tym kąt/przekos robi się większy. Linia łańcucha prawidłowa? może za dużo podkładek pod miską suportu prawą i korba za bardzo na zewnątrz jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca @Eathan Tobie spada łańcuch z dużej zębatki, innym z małych. Co Wy odczuwacie taką nieodpartą potrzebę kręcenia do tyłu??? https://www.forumrowerowe.org/topic/268316-napęd-problem-z-przeskakującym-łańcuchem/?do=findComment&comment=2472504 https://www.forumrowerowe.org/topic/268533-napęd-dziwnie-pracujący-łańcuch-na-najtwardszych-przełożeniach-tiagra-2x10/?do=findComment&comment=2474474 21 minut temu, Eathan napisał: Ale chyba mnie oświeciło w tej chwili. Zmieniłem kasetę, doszła podkładka. Nie ruszałem śrub odpowiedzialnych za ograniczenie pracy przerzutki. Może tutaj leży problem? Przerzutka naprowadza łańcuch przy jeździe do przodu, nie do tyłu. Łańcuch ma dość ograniczony kąt współpracy z zębatkami, sprawdź Max Chain Angle. @Eathan uważaj z tymi podkładkami, każdy +milimetr z tyłu to mniej mm z przodu, a zębatka 11z ledwo się trzyma na bębenku, zetniesz wielowypusty i to będzie prawdziwy problem😨. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Marca Autor Udostępnij Napisano 28 Marca @Turysta05 wsadziłem 1,85mm. Taką grubość podają jako zalecaną w układzie bębenek road i kaseta mtb. Dodatkowo doczytałem, że ma mieć przerwy na nity kasety. Na fotce to co wsadziłem. Podkładka od DT Swiss oznaczenie HRDXXX00N2778S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca A łancuch jest poprawnie zainstalowany? Bo on chyba jest kierunkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Marca Autor Udostępnij Napisano 28 Marca Poprawnie, napisy na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca 2 godziny temu, Eathan napisał: Na starej kasecie było OK. edit: Ale chyba mnie oświeciło w tej chwili. Zmieniłem kasetę, doszła podkładka. Nie ruszałem śrub odpowiedzialnych za ograniczenie pracy przerzutki. Może tutaj leży problem? No na bank trzeba sie upewnic ze ogranicznik nie blokuje zasiegu dla nowej kasety....ale wtedy i wrzucanie i zrzucanie na ta korinke by dzwoniło...tak czy siak nie masz zbyt wielu mozliwosci do sprawdzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi