TenSebastian Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca Cześć, poszukuję "uniwersalnych" pedałów do gravela. Rower ma być stosowany bardziej rekreacyjne, ale nie tylko. W głowie mam wycieczki rowerowe (gdzie nie raz zejdę z roweru i pewnie będę spacerował), wyprawy mniejsze i większe, czasem luźne ale szybsze przejażdżki w zamyśle bez potrzeby i chęci schodzenia z roweru, ale też chodzą mi po głowie jakieś maratony gravelowe. W myśl takich wymagań mocno zastanawiam się nad platformami z połączniem z SPD. Myślę, że nie raz wykorzystując rower na jakąś małą przejażdżkę mógłbym wskoczyć na niego w "byle jakich" butach i też dałoby się jechać, ale SPD zostawiło by ten "sportowy" charakter. Co o tym sądzicie? I jakie pedały polecacie? Budżet to powiedzmy 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Niezmiennie polecane są Shimano PD-EH500 ale są one dość małe. Ja też używam grawela w sposób uniwersalny, mieszany, popredni też był moim commuterem i mam pedały dwustronne - z jednej platforma a z drugiej spd i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę. Ja używam takich z Ali: Mają większe platformy niż te Shimano, bardzo łatwo sie je rozkręca żeby wyczyścić czy nasmarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Używam tych: https://pl.aliexpress.com/item/1005005899703150.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=19366866399&albag=&trgt=&crea=pl1005005899703150&netw=x&device=c&albpg=&albpd=pl1005005899703150&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8tCx-vqChQMVPjkGAB3NXAMUEAQYBSABEgJCXPD_BwE&gclsrc=aw.ds&aff_fcid=5886b521c3054d6798f5580d9eaae6d5-1710941833904-04034-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=5886b521c3054d6798f5580d9eaae6d5-1710941833904-04034-UneMJZVf&terminal_id=b1b6e76b665443dbaad00919cb590f0e&afSmartRedirect=y Są bardzo spoko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Cześć W rowerze crossowym korzystam z Shimano PD-T421 i w rekreacyjnej jeździe sprawują się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 21 Marca Udostępnij Napisano 21 Marca (edytowane) Niestety te shimana znam i but się ślizga jak na g.. Nie mówiąc już jak popada. Korpus jest plasticzany,, a więc mocniejszy dzwon i leci. Poza tym to kowadła. Pedały które podlinkowałem to niebo, a ziemia pomijając już fakt, że tańsze o więcej jak połowę. Edytowane 21 Marca przez kaido2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krks Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Też rozważam zmianę na SPD ale mam te same dylematy co kolega wyżej. Do tych podlinkowanych pedałów jakies konkretne buty pasują? Czy w przypadku SPD to nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca (edytowane) Pasują każde buty, i to dosłownie bo na stronę z spd każde buty z blokami spd a na stronę "platformową" każde buty przeznaczone na platformy, każde buty trekkingowe, sportowe i nawet w sandałach możesz śmigać jak masz taką ochotę Edytowane 25 Marca przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axolotl Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Kilka dni temu kupiłem zestaw: - buty Shimano mt502 - Shimano eh500 Szczerze to jakoś nie dostrzegam zachwytu przy spd. Natomiast piny świetnie trzymają w tych pedalach na platformie. Dosłownie but klei się do pedala. Jeżdżę dosyć graslawo, ze tak to ujmę. Bloki mam ustawione na ukos aby w ogole dało się jeździć. Sądziłem, ze dostane 100 do levela zmieniając na hybrydę spd, nic mylnego niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Trochę nie rozumiem co napisałeś, co znaczy: "Jeżdżę dosyć graslawo"? Dlaczego masz bloki ustawione na ukos? Przecież kolana dobie rozwalisz. W tych samych butach Shimano mt502 jeździsz i z spd i na platformie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axolotl Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Dokładnie tak. W tych samych butach. Jak ustawię bloki na równo to jest mega niewygodnie. Muszę je mieć lekko przekrzywione aby było w miarę komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 14 godzin temu, axolotl napisał: Sądziłem, ze dostane 100 do levela zmieniając na hybrydę spd, nic mylnego niestety ... Technika kręcenia korbą w pełnym obrocie na rytmie i mocy się kłania + odpowiednio ustawione siodło i odpowiednio ułożone pracujące też stopy, ale warunek jest jeden ,- muszą być na wprost . W innym przypadku z kolan zostaje miazga . Oczywiście i z platform się da, ale tutaj rytm musi być wyższy, aby noga na odpowiednio wysokim obrocie kleiła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 15 godzin temu, axolotl napisał: Muszę je mieć lekko przekrzywione aby było w miarę komfortowo. Idź lepiej do jakiegoś lepszego serwisu, niech Ci ustawią te bloki. Masz wysokie oczekiwania od spd, a kupiłeś miękkie turystyczne buty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axolotl Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Zakupy przemyślane wybrałem. Buty mają być wygodne. Przed schinano miałem jeszcze Kellysy oraz adidasy Five ten. Zostały odesłane. Byłem ciekawy i moja ciekawość została zaspokojona. Specjalnie wybrałem hybrydowe rozwiązanie. Mogę z niego korzystać a nie muszę. Nie oddaje się. Potestuje jeszcze ustawienia ale nie sądzę, abym zmienił zdanie. Jedni są zachwyceni spd , inni podchodzą do tematu z dystansem. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 20 godzin temu, axolotl napisał: Potestuje jeszcze ustawienia ale nie sądzę, abym zmienił zdanie. Jedni są zachwyceni spd , inni podchodzą do tematu z dystansem. Jeżeli jest dobrze i nic nie boli to bym nie zmieniał. Każdy ma swoja budowę i tego się nie przeskoczy. Ingerencja = kontuzje i to takie dożywotnie. Jeżeli chodzi o mój wpis, to po prostu wyjaśniłem na jakiej zasadzie się z pewnych rzeczy korzysta, aby to miało sens. Czy będziesz deptał w SPD, czy platformach na jedno wyjdzie i nie ma sensu pchania się w coś czego w ogóle do końca nie wykorzystasz. jedyny plus jaki tu będziesz miał to stabilizacja nogi, bo na dużym wyboju piny nie pojadą Ci po łydzie i nie nabijesz się kroczem na ramę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi