gad Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Jaką powinna być optymalna linia łańcucha w napędzie 1x11 Chodzi mi, o to na której zębate tylnej łańcuch powinien być w linii prostej razem z przednią zębatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Ja sobie ustawiłem na samym środku czyli na "szóstce". Nic nie spada, nie przeskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca (edytowane) W moim przypadku jest to niemożliwe. Rower wcześniej miał napęd 3x10 Teraz jest 1x11 Przednia zębatka 34 Muszę jeszcze kombinować z podkładka i pod łożyska suportu, albo podkładka i pod śruby, kominy mocujące zębatkę przednią, aby przesunąć ją blisko tylnych widełek bez ocierania. Edytowane 17 Marca przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Ja musiałem dać zębatkę z offsetem 6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca Jakie masz mocowanie zębatki? Na śruby, czy center? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Mocowanie center GXP. Podkładki pod suport zamontowałem według zaleceń Shimano tj. jedna z lewej strony i dwie z prawej (każda po 2,5mm). Później dałem zębatkę z offsetem 6mm i jest idealnie. Mógłbym dać offset 3mm i zmienić podkładki, że dwie po lewej stronie i jedna po prawej i też by było, ale nie wiem jaki miało by to wpływ na ułożenie się korby i symetrię. Trzymałem się zaleceń producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Jeśli masz korbę pod zębatki DM (GXP) to musisz zamontować taką z offsetem 6mm (są dostępne 0, 1, 3 i 6mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca (edytowane) Tu temat z tamtego roku gdzie zmieniałem napęd z 3x10 na 1x10 Teraz zmieniłem na 1x11 Jak przełożę zębatkę na stronę wewnętrzną pająka korby i zmienię podkładki suportu na 2 grubsze z prawej strony i 1 najcieńsza z lewej strony, to zębatka lekko ociera o tylne widełki. Muszę chyba dać 3 podkładki z prawej strony. Edytowane 17 Marca przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Mniejszy blat o dwa zęby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 17 Marca Autor Udostępnij Napisano 17 Marca Jeśli chodzi o twarde przełożenia, to 34 jest optymalny. Jadąc z małego wzniesienia jadę na najmniejszej zębatce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 18 Marca Autor Udostępnij Napisano 18 Marca Dzisiaj kupiłem 2 podkładki pod suport po 2 mm Przełożyłem przednią zębatkę na stronę wewnętrzną pająka korby. Pobawiłem się podkładka i teraz mam 3 z prawej strony korby (2 grubsze i 1 cieńsza) I 1 grubsza z lewej strony. Teraz odstęp zębatki od tylnych widełek jest około 2 mm Testy jutro, chyba że znowy sypnie śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca A potem ortopeda bo stawy zwyrodniałe od przesuniętej korby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 18 Marca Autor Udostępnij Napisano 18 Marca Teraz wyrówna się przez poprzedni rok jeździłem z odwrotnym przesunięciem suportu 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca @Dokumosateraz ma korbę w standardzie boost🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi