clip7 Napisano 15 Marca Udostępnij Napisano 15 Marca Witam. Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem tylnej przerzutki Sram X01 1x12 w rowerze Specialized Epic Expert 2022. Odległość górnego kółka przerzutki ustawiona za pomocą przymiaru. Nie mogę znaleźć złotego środka. Kiedy linka przerzutki jest mocniej naciągnięta, biegi wchodzą idealnie w stronę większych zębatek. Natomiast przy zrzucaniu na mniejsze kółka, jest to dość wolne a w okolicach większych zębatek, na jednym czy dwóch biegach, trzeba zrzucać o 2 biegi żeby łańcuch zszedł. Zatem zmniejszam naprężenie linki przerzutki. Łańcuch jest już zrzucany dobrze w stronę mniejszych zębatek ale na tych mniejszych zębatkach słychać "cykanie", widzę że łańcuch delikatnie haczy o niektóre zęby na sąsiedniej zębatce o mniejszej średnicy. Wygląda to tak jakby łańcuch był za szeroki. No chyba, że to cykanie jest normalne w sramie. Wcześniej jeździłem na Shimano m8100 1x12 i nic takiego się nie działo. Rower ma przejechane kilka jazd. Hak raczej prosty. Jak to ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Marca Udostępnij Napisano 15 Marca Zacząłbym od sprawdzenia linki i pancerza. Z reguły w rowerach gotowych masz pancerze Jagwire Lex które są kiepskie i generują opory, co w przypadku dwunastu biegów może dawać taki skutek. Ja nie ustawiam tych przerzutek przymiarem. Robię to metodą prób i błędów szukając optymalnej odległości górnego kółka od koronek kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clip7 Napisano 15 Marca Autor Udostępnij Napisano 15 Marca Może rzeczywiście górne kółko przerzutki jest za blisko kasety. Wtedy przy zrzucaniu, na dużych zębatkach może jest za sztywno. Będę musiał to sprawdzić w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca Regulowałeś to na sagu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clip7 Napisano 16 Marca Autor Udostępnij Napisano 16 Marca Trzeba to regulować na sagu? Widziałem filmy instruktażowe i wydaje mi się, że rower był podwieszony na uchwycie. Ale może to był sztywniak, głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca Na sagu. Jak zobaczysz to przy ugięciu kółko jeszcze dalej ucieka od kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi