hulk14 Napisano 15 Marca 2024 Napisano 15 Marca 2024 (edytowane) Bo to jest dobra kierownica do szybkiej jazdy, na długich dystansach, z długimi prostymi. W miejskiej dżungli lepsza jest jednak prosta kierownica. Jak nie jeździsz przez większość trasy do pracy 30km/h +, to zysku z aerodynamiki nie będzie specjalnie. Merida speeder to nie dziadkowóz. Dodatkowo: w bezpiecznych miejscach zostawiasz rower? Edytowane 15 Marca 2024 przez hulk14 Cytuj
Devasto Napisano 15 Marca 2024 Napisano 15 Marca 2024 Generalnie nie zostawiam roweru samego, a na noc siedzi ze mną w mieszkaniu. Chyba nigdy się nie zdecyduję na rower. Cytuj
chrismel Napisano 15 Marca 2024 Napisano 15 Marca 2024 @hulk14 masz rację ale rower to zabawka i nie trzeba do wszystkiego podchodzić w kategoriach rozsądku. A co aerodynamiki to trzeba koniecznie pamiętać o stroju bo kiedy jest nieodpowiedni to tego zysku nie będzie wcale. Cytuj
hulk14 Napisano 15 Marca 2024 Napisano 15 Marca 2024 (edytowane) Wiem, dlatego napisałem, że jak ma wolną gotówkę i bardzo chce, to niech kupuje (ą). Ale chyba najlepiej będzie jak najpierw wynajmie sobie gravela przynajmniej na jeden dzień jazdy i zrobi chociaż 50 km po mieście i lesie. Edytowane 15 Marca 2024 przez hulk14 Cytuj
marcesco Napisano 16 Marca 2024 Napisano 16 Marca 2024 20 godzin temu, Pampeluna napisał: Jest jeszcze taki, tylko nie wiem czy jest sens dopłacać 2tyś Tego nie wiem, ale na pewno hamulce i napęd stoją na wyższym poziomie niż poprzednicy. Cytuj
newjunior Napisano 16 Marca 2024 Napisano 16 Marca 2024 Rok temu na wiosnę nabyłem używana Merida silex 200 z korba Sora 50x34. Rower kosztował mnie wtedy 4 tys zł, teraz już można mieć nowego silexa za troszkę ponad to co zapłaciłem. Jeszcze kupiłem koła składane z części dt Swiss. Zrobiłem trase bikepacking około 800 km. Na hamulce promax nie narzekam. Jednak korba Sora stopniowanie 50x34 długość ramion 175mm byla dla mnie zbyt ciężka i tym sposobem nabyłem i sam zamontowałem korbę grx 46x30 wybrałem ramiona 170mm. Koszt około 500 zł w serwisie na pewno byłoby jeszcze z 100 zł za usługę. Zmierzam do tego że lepiej czasem od razu dołożyć do lepszego osprzętu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi