vegasvegas Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Witam, szukam alternatywy dla przerzutki Microshift AdventX RD-M6205GM. Mój napęd to: Microshift AdventX RD-M6205GM (ze sprzęgłem) 1x10 - przerzutka Microshift AdventX SL-M9605-R, 10-rzędowa - manetka Microshift CS-H104, 11-48T - kaseta Z przodu zębatka 32T Chciałbym zmienić przerzutkę na coś, co nie będzie tak denerwujące jak w/w Microshift, w którym non-stop odkręca się śrubka od regulująca napięcie łańcucha. No i przy okazji będzie lepsze niż w/w 🙂 Edytowane 12 Marca przez vegasvegas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Loctite jest tańszy od nowej przerzutki. Taśma silikonowa okręcona wokół gwintu jest jeszcze tańsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca To sobie kiepsko dobrałeś kasetę. Bo taki XT M8000 obsługuje max. do 46t, a M8100 ma min. i max. 51T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca M8000-GS bedzie działała z koronką 48 bez prob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca Będzie, ale pytanie co z kulturą pracy? Miałem chwilę SLXa M675 przy kasecie 11-40. Ludzie na forach pisali że ogarnia to w miarę dobrze, pomimo że Shimano podaje max. 36T dla tej przerzutki. W praniu okazało się że działa, ale kultura zmiany przełożeń na mniejszych zębatkach pozostawia wiele do życzenia. Dopiero po zmianie przerzutki na M8000 działa to jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Ja probowałem m781 z 11-42 i poddałem się po 2 jazdach ale m8000 mam sparowaną z 11-51 już przeszło 2 lata i działa przyzwoicie. A tu 48T vs 46T (natywna dla tej przerzutki) to zaledwie 4mm różnicy na promieniu koronek. Edytowane 12 Marca przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Tyle że manetkę też trzeba będzie prawdopodobnie zmienić. Ja bym poszedł w loctite, a jak nie to sprzedaż całego napędu po za korbą i wrzucenie kompletu M5100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Nie wiem czy problem rozwiązany, ale dopiero wczoraj testowałem moje rozwiązanie w terenie, a skoro działa to mogę polecić. Jeżeli chcesz to zrobić budżetowo to za 100zl kupujesz deore m5100 11rz. i podmieniasz. Cała reszta zostaje. Mialem u siebie ten sam zestaw (przerzutka plus kaseta) wprawdzie to gravel, ale nic to nie zmienia. Przerzutka shimano działa plug and play, nic innego nie trzeba wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vegasvegas Napisano 18 Marca Autor Udostępnij Napisano 18 Marca (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Zgodnie z rozsądkiem zacznę od opcji budżetowej, wyreguluję to raz jeszcze i zakleję tę nieszczęsną śrubkę. Co do kasety, nie dobierałem jej. Taki rower już kupiłem 🙂 Edytowane 18 Marca przez vegasvegas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi