Dblski Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Cześć! Na ostatnim przeglądzie rowerowym dowiedziałem się, że piasta w tylnym kole do niczego się już nie nadaje. Podobno najlepiej byłoby ją wymienić na nową, chociaż ta aktualna nie była nigdy serwisowana (rower ma 6 lat - piasta Shimano M4050). Koszt wymiany piasty + nowe szprychy + praca to ok. 280 zł. W Internecie znalazłem całe koła, nowe za 200 zł. Różnią się one jednak wymiarami obręczy, tj: Wymiar wewnętrzny 21 (nowa) vs 19(stara obręcz) wymiar zewnętrzny 26 vs 24 (stara obręcz) Wysokość obręczy 17 vs 20 (stara obręcz) Teraz posiadam obręcz Mach1 Neo Disc, a chciałbym ją ewentualnie wymienić na Mach1 Karma. Czy taka opcja wchodzi w grę? Nie będzie problemu jeśli przednia obręcz pozostanie niezmieniona? A może jednak warto by tylko dać piastę na serwis? Koło ma lekkie luzy na boki, poza tym obręcz i szprychy w dobrym stanie. Będę wdzięczny za odpowiedzi oraz porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Jeśli nowa obręcz też jest przeznaczona do hamulców obręczowych to problemu nie będzie. Niemniej koła za 200zł... tam mogą być piasty wołające o pomstę do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca https://allegro.pl/oferta/kolo-27-5-tyl-mach1-shimano-karma-tarczowo-kasetowe-tx-505-center-lock-14915553609 Chodzi o te koło, piasta FX-TX505. Nie upieram się, że musi to być te koło, chętnie poznam jakieś alternatywy w rozsądnej cenie i rozmiarze 27,5 bo niestety to jedyne co udało mi się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca To koło pod tarcze a nie potrzebujesz czasami pod hamulec obręczowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca Potrzebuję pod tarczę, na centerlock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-27-5-tyl-tarcza-kaseta-8-9-czarne-13418105111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca @Sobek82 dzięki za podpowiedź, ale to niestety tak jak pisałem wyżej - u mnie tarcza jest na centerlocku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Tarcze są po 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca Jest to jakaś opcja, chociaż wolałbym zostawić te tarcze które są, z tego względu że dopiero co wymieniłem obie na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Jaki przebieg mają te koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca Koła są od nowości na rowerze, jest to Flite z 2017 roku. Przebieg szczerze mizerny, ostatnie 2 lata może z 50km/rok. Wcześniej też bardzo mało 400-500 rocznie maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca 5 godzin temu, Sobek82 napisał: https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-27-5-tyl-tarcza-kaseta-8-9-czarne-13418105111 Jak widzę piaste Joytech to mam efekt zwrotny. Za cholere bym takiego koła nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca W takim razie co sugerujecie zrobić? Nie jestem żadnym zawodowcem, nie jeżdżę na zawody, lubię sobie rekreacyjnie pośmigać po lesie, zaliczyć kilka podjazdów i zjazdów. Powinienem wymienić samą piastę, kupić te koło z linku który podesłałem, czy może jednak znaleźć inne koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca KOŁO TYŁ 27,5" CRUSSIS + SHIMANO DEORE M615 CL DISC 27,5 650B (e-bmx.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 13 Marca Autor Udostępnij Napisano 13 Marca Wielkie dzięki, zamówione Piasta na pewno lepsza od tej z linku który podesłałem wyżej, zobaczymy jak się spisze koło jako całość. Ta piasta Deore to chyba nawet półka wyżej od tej M4050, którą mam teraz, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi