Karol1994czx Napisano 7 Marca 2024 Napisano 7 Marca 2024 Witam, mam taki problem kupiłem kasetę deore 11s i po założeniu jej na bębenek i przykręceniu nakrętki mam bardzo duży luz boczny. Gdzie jest problem? Na poprzedniej kasecie tego problemu nie było. Na video pokazane o co chodzi.: https://files.fm/u/bv2dgg6t7w?ak=0c446 Cytuj
uzurpator Napisano 7 Marca 2024 Napisano 7 Marca 2024 Pewno masz piastę kompatybilną z 11 rzędowym _szosowym_ napędem. Te mają bębenek nieco szerszy. Jak pisze @Mihau_ trzeba podkładki. Cytuj
Karol1994czx Napisano 7 Marca 2024 Autor Napisano 7 Marca 2024 Te podkładki co są przy tej kasecie mają 1.75? Wystarczy wziąć taka podkładkę że starej kasety? Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Marca 2024 Napisano 7 Marca 2024 Podkładki z kaset mają różne grubości w zależności od ilości rzędów. Ale generalnie raczej są grubsze Testowo możesz wsadzić Cytuj
Dokumosa Napisano 7 Marca 2024 Napisano 7 Marca 2024 Ma być podkładka na będenek a nie wyjęta z pomiędzy koronek starej kasety. 1 Cytuj
Karol1994czx Napisano 9 Marca 2024 Autor Napisano 9 Marca 2024 Skręciłem na razie kasetę na podkładką z innej kasety, co się może stać w najgorszym scenariuszu gdy będę tak jeździć? Skręciłem na razie kasetę na podkładką z innej kasety, co się może stać w najgorszym scenariuszu gdy będę tak jeździć? Cytuj
Turysta05 Napisano 10 Marca 2024 Napisano 10 Marca 2024 Będzie dobrze działać o ile spełniony jest podstawowy warunek: podkładka nie jest zbyt szeroka. Musi zapewniać aby ostatnia mała zębatka nasunęła się wystarczająco głęboko na wielowypust bębenka, a wiadomo jak jest wąsko, ~3mm. Ja miałem podobną sytuację, wytoczyłem podkładkę z teflonu, nylon też dobry (mam takie możliwości😉). Pod naciskiem podkładka się odkształciła a mała zębatka osiadła na pełną głębokość na bębenku. Konstrukcyjnie to właśnie to miejsce bębenek-zębatka-nakrętka skręca i blokuje kasetę. Cytuj
Karol1994czx Napisano 12 Marca 2024 Autor Napisano 12 Marca 2024 Ulmalem kawałek zwoju na bębenku. Chcę teraz kupić drugi bębenek. Czy to jest bębenek jako całość , czy też są to dwa osobne elementy? https://ibb.co/RgvzYjd Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi