Senok Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca kupiłem niedawno rower od nowości tarcza szorowała ale myślałem ze musi się wszystko dotrzeć i przedni hamulec się dotarł ale tylni hamulec strasznie głośno bił o tarcze i szorował to jest głośniejsze niż piasta zaprowadziłem rower do serwisu i działało po odpowietrzeniu ale teraz 3 dni po serwisie znów to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca (edytowane) Po odpowietrzeniu ????? Może masz krzywą tarczę . może zacisk hamulca się przesuwa (?) , może tłoczki ,,nie odbijają " , może zacisk koła( ośka ) się luzuje i koło ucieka ? Poszukaj na YT filmów jak wyregulować hamulce tarczowe . W skrócie : luzujesz zacisk , naciskasz klamkę , dokręcasz . Tłoczki które nie odbijają trochę trudniejsze do naprawy ale też są filmiki . Jeśli ociera tylko w jednym miejscu to można podejrzewać krzywą tarczę , można prostować - filmiki są . Ostatnia moja propozycja to spr zacisku koła QR . Spróbuj ciut mocniej zacisnąć . Gdyby zacisk luzował się dużo to wystąpiły by też problemy z precyzją zmiany biegów . Chyba że masz sztywne osie . Edytowane 7 Marca przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca Metoda "na klamkę" działa: raz na sto przypadków i tylko gdy wszystkie składowe są idealne - praca zacisku, perfekcyjna tarcza, piasta, adapter i mocowanie do ramy. Takie zbiegi okoliczności prawie nie występują w przyrodzie. Jeśli jest nawrotiwy problem z ocieraniem to na 99% jest to wina zacisku który nie pracuje oboma tłokami równo. Jest to wada materiałowa i/lub wykonawcza i kwalifikuje zacisk do wymiany. Skoro rower jest nowy to wróć do sklepu i reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca @Senok Popraw temat. Nie ma w rowerze tylniego hamulca. Jest przedni i tylny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca To i przedny powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca @tobo - 100% zgody - warto sobie poświecić i popatrzeć z powieszonym rowerem, czy tarcza bije względem kloców i jakie są luzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi