tiko35 Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca Hej, jaki polecacie bidon rowerowy do ciepłych napojów/ czy wogóle coś polecacie / np. do herbaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca Herbatę na rowerze chcesz pić? I to ciepłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca Ja używam taki termokubek (podobny) który o dziwo, dobrze pasuje do sprężystego koszyczka, ale nie każdego: Tylko uwaga: nie nalewaj wrzątku, bo się nie napijesz, 5 godz trzyma b.gorące. Lepiej sprawdza się latem do lodów🍨😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiko35 Napisano 6 Marca Autor Udostępnij Napisano 6 Marca @Mihau_ a co w tym złego? jakieś przeciwskazania? @Turysta05 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca Elite Deboyo Race albo Camelbak Hot Cup 600 ml. Ten Elite jest stalowy i bardzo łatwo się rysuje od wkładania i wyjmowania z koszyka na bidony, tu jest jego test: https://na2kola.pl/bidon-termiczny-elite-deboyo-test/ Ja używam klasycznego kubka termicznego i wożę go w torbie podramowej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca 10 godzin temu, Mihau_ napisał: Herbatę na rowerze chcesz pić? I to ciepłą? Nie wszyscy się ścigają i robią KOMy na lokalnych łąkach. 😜 Niektórzy używają roweru do wycieczek, dojeżdżają w jakieś miejsce, robią sobie przerwę albo mini piknik, jadą dalej lub z powrotem... @tiko35 to czego szukasz znajdziesz w sklepach internetowych pod nazwą "bidon termiczny". Patrz po opiniach, jedne lepiej trzymają temperaturę, inne gorzej. No i zwróć uwagę, czy bidon jest przeznaczony do ciepłych napojów, bo niektóre są stworzone do utrzymywania napoju w chłodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca Mam Elite Deboyo Race, potwierdzam bardzo się rysuję. Generalnie świetna sprawa napić się ciepłego napoju podczas zimnych dni. Używając ustnika można korzystaćz płynów o maksymalnej temperaturze 60 stopni. Bidon dodatkowo jest wyposażony w nakrętkę. W połączeniu z nakrętką można do bidonu wlać wrzątek. 2 w 1, bidon i termos. Ustnik jest bardzo przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca 1 godzinę temu, TheJW napisał: to czego szukasz znajdziesz w sklepach internetowych pod nazwą "bidon termiczny". Patrz po opiniach, jedne lepiej trzymają temperaturę, inne gorzej. No i zwróć uwagę, czy bidon jest przeznaczony do ciepłych napojów, bo niektóre są stworzone do utrzymywania napoju w chłodzie. Większość bidonów termicznych jest przeznaczona do utrzymywania napojów w chłodzie a te co są też do ciepłych mają bardzo kiepskie recenzje, tzn. bardzo szybko ciepłe napoje się wychładzają - zresztą nawet Elite Deboyo Race z plastikowym ustnikiem wychładza się dużo szybciej niż z zakrętką. Przykładem jednego z niewielu bidonów termicznych przeznaczonych zarówno do zimnych jak u ciepłych napojów jest Elite Nanofly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca No bo bidon termiczny to nie termos... Więc albo trzeba się liczyć z tym, że po godzinie herbata będzie letnia, albo jeździć z plecakiem i termosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca albo kupić mały termos z nierdzewki (srebrny nie malowany) pasujący do uchwytu https://noze-swiata.pl/manierki-termosy-niezbedniki-itp/3014-termos-esbit-klasyczny-iso-vacuum-flask-05-l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca Miałem różne bidony termiczne i szczerze to właśnie Deboyo zdecydowanie najlepiej się sprawdził. Po 2h jazdy przy temperaturze -2 stopni czekolada zalana gorącą wodą ( ~ 65 stopni) była nadal ciepła przy nakryciu plastikowym ustnikiem. Z termosową nakrętką napój był jeszcze gorący przy 3h w temperaturze jazdy około zera. Fakt bardzo łatwo się rysuje. Mi w sumie to jie przeszkadza ale kolega wozi go obciągniętego cienką skarpetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca Termosy PRIMUS TRAILbrake są pokryte czymś w rodzaju gumy więc nie rysują się od wkładania i wyjmowania, nie hałasują też na nierównościach. Minusem są spore wymiary. Termos 0.75l pasuje do uchwytu na butelkę 1.5l. Ja używam tego uchwytu: https://skiteam.pl/koszyki-rowerowe/1829-koszyk-cube-13057-hpa-15l-4250589427392.html Temperaturę trzyma bez problemu przez wiele godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca A może torba na bidon i prawie dowolny kubek termiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca J.w. nawet do "paśnika" wrzucić na kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca (edytowane) 18 godzin temu, chrismel napisał: Termosy PRIMUS TRAILbrake są pokryte czymś w rodzaju gumy więc nie rysują się od wkładania i wyjmowania, nie hałasują też na nierównościach. Minusem są spore wymiary. Termos 0.75l pasuje do uchwytu na butelkę 1.5l. Ja używam tego uchwytu: https://skiteam.pl/koszyki-rowerowe/1829-koszyk-cube-13057-hpa-15l-4250589427392.html Temperaturę trzyma bez problemu przez wiele godzin. Najlepsze co do tego może być to tylko Fidlok, tutaj nie ma mowy żeby coś hałasowało czy się rysowało. A rozmiar pomieści dowolny. Edytowane 8 Marca przez Mandoleran 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca Fidlok jest dobrym rozwiązaniem ale to które mam też się sprawdza. Używam go od kilku lat, przejechane dziesiątki tysięcy km i nie ma żadnego problemu. W lecie wożę tam butelki 1.5l które w przypadku Fidlocka musiałbym mocować a do tego uchwytu który mam po prostu wkładam. Poza tym nie wiem czy akurat miękka butelka (a trafiają się różne) trzymała by się dobrze w Fidlocku po ściśnięciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 9 Marca Udostępnij Napisano 9 Marca Cały czas na fidloku jeździłem z butelkami, w sumie tylko po to go kupiłem żeby nie bawić się w bidony. 1,5 litra bez problemu ogarnia, pewnie nawet i 2 litry. Jeżeli ściśniemy miękką butelkę która nie powróci do pierwotnego kształtu - to trzeba będzie albo dmuchnąć, albo przyciągnąć żyłkę. Minusem na pewno fidlika jest że trzeba będzie się przyzwyczaić do tego montażu, na początku mogą wystąpić problemy z trafianiem i mimo że jest tam naprawdę mocny magnes to nie zawsze się to udaje. Niestety mój fidlok poleci na jakiś olx i mimo że lubię te rozwiązanie, to jednak wolę się go pozbyć, elektronika połączona z mocnym magnesem nie do końca się lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi