Niemiec Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Dzień dobry! Zwracam się do was z prośbą o pomoc - im więcej czytam w internecie czy rozmawiam z przedstawicielami w sklepach tym mniej wiem i mam mniejsze rozeznanie w sytuacji. Poszukuję nowego roweru - poprzedni służył mi 15 lat choć przyznam, że w ostatnim czasie zasadniczo stał w garażu. Jestem 30-latkiem z dużą nadwagą i planuję wykorzystywać rower między innymi do utraty masy ciała oraz do rekreacji. Rower nie będzie mi służył do komunikacji w mieście a jedynie do rekreacji i ćwiczeń. Myślę, że w większości będą to ścieżki rowerowe i drogi leśne, w mniejszym stopniu asfalt. Planuję pokonywać średnio około 20-30km na jedną jazdę i sporadycznie dłuższe wycieczki za miasto i do lasu. Nie zamierzam uprawiać w żadnym stopniu hardocorowej jazdy leśnej i innych szaleństw. Z uwagi na pracę siedzącą po kilka godzin dziennie, pozycja na rowerze, wydaje mi się, powinna uwzględniać obciążenie kręgosłupa. Jak rozumiem bagażnik, błotniki - można założyć praktycznie do każdego modelu. Zakładanu budżet to około do 12 000zł. I tutaj pojawiają się moje pytania: 1) Rower elektryczny czy klasyczny? Dużo czytałem o elektrykach i myślę, że chciałbym pójść w ich stronę. 2) Cross? Treking? 3) W sklepie stacjonarnym proponowano mi Scott Aspect eRide 950, czy posiadacie jakieś opinie dotyczące tego modelu? Czy polecacie czy przeciwnie? 4) Czy jakieś inne sugestie? Proszę o pomoc i pozdrawiam! Cytuj
kipcior Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Masz budżet na bardzo dobry rower analogowy ale nie na elektryczny i nie pchaj się w to. Za młody jesteś, dasz radę kręcić Tak realnie to potrzebujesz sprzętu gdzieś za połowę tej kwoty, no chyba że waga Cię nie puszcza i musi być coś bardziej wytrzymałego. Do takiej jazdy to cross np. takie coś: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2024-dsx-fs Można do tego jeszcze sztycę amortyzowaną założyć (gdzieś do 100kg są) i masz fajny szybki i wygodny rower, który na płaskim pojedzie tyle co legalny elektryk. Cytuj
Niemiec Napisano 6 Marca 2024 Autor Napisano 6 Marca 2024 Może dodam jeszcze dwie rzeczy. Z tego co czytałem wypowiedzi innych ludzi, sam fakt posiadania wspomagania motywuje ich do częstszych i dalszych jazd, tym się też kierowałem myśląc o elektryku. Druga rzecz jest taka, że w pewnym stopniu moja wydolność jest ograniczona chorobą serca, natomiast zakładam, że wraz z częstszymi treningami i utratą masy ciała tutaj sytuacja się poprawi. Czy stretchowanie budżetu do około 15 000 coś zmienia w tej kwestii? Dzięki, pozdrawiam Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Cytat Z tego co czytałem wypowiedzi innych ludzi, sam fakt posiadania wspomagania motywuje ich do częstszych i dalszych jazd, tym się też kierowałem myśląc o elektryku Taaaaa, częstszych i dalszych...a może to dlatego, że się nie trzeba męczyć i można na "trybie turbo" sobie pośmigać? Jeśli zmotywowałeś się do zakupu roweru to zmotywuj się do kręcenia + oczywiście bez zmiany żarcia spektakularnych efektów nie będzie Cytuj
kipcior Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Jak się upierasz to jest full, bo dlaczego nie, w Decathlonie za 14600 zł. Nawet ma myk-myka i powietrznego amora. https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-gorski-mtb-rockrider-e-expl-520-s-29/_/R-p-334409 A że to full to będzie wygodny. Do jazdy po płaskim wokół komina jak najbardziej się nada i wtedy może nawet koszty serwisu nie będą straszyć. Choć nie wiem jak ten silnik Brose się sprawuje, bo różnie bywało w przeszłości. Co nie zmienia faktu, że to nieco bez sensu. No ale rynek próbuje odpowiedzieć na potrzeby klienta. Cytuj
Niemiec Napisano 6 Marca 2024 Autor Napisano 6 Marca 2024 Absolutnie się nie upieram! Czyli rozumiem, na podstawie Twojej propozycji analogowej, że raczej idziemy w cross? Poza tym Marine, polecasz coś jeszcze? Cytuj
PJ4cK Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Niemiec napisał: Jestem 30-latkiem z dużą nadwagą Wiele rowerów ma limit wagi około 120kg (licząc z rowerem), zastanów się czy części budżetu nie przeznaczyć na lepsze koła - przy dużej wadze może być problem z fabrycznymi. Jak chcesz schudnąć to odpuść elektryki, lepiej robić krótsze treningi na analogu niż długie na elektryku. Edytowane 6 Marca 2024 przez PJ4cK Cytuj
Niemiec Napisano 6 Marca 2024 Autor Napisano 6 Marca 2024 Hej PJ4cK - dzięki za uwagę - moja masa to właśnie 120kg przy 180cm wzrostu. Czy masz na myśli jakieś konkretne modele rowerów co do których wiesz, że mają wyższą dopuszczalną masę i będą się nadawać pod moje preferencje? Elektryki zatem odpuszczam. Cytuj
PJ4cK Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Tak pierwszy z brzegu to Marin Muirwoods, stalowe ramy najlepiej znoszą duże ciężary. Cytuj
HSM Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Padły tu słowa o tym, czy młodemu, zdrowemu człowiekowi wypada iść w stronę elektryka, kontrowane opinią o zbawiennym wpływie takiego roweru na motywowanie użytkownika do wysiłku... Czyli w sumie taki stały standard, jak w wielu tematach o elektrykach 🙂 Ale bez względu na to, czy ktoś uważa, że komuś elektryk już wypada albo jeszcze nie..., to nie da się zaprzeczyć, że akurat przy założonym przez @Niemiec budżecie taki elektryk raczej wypada słabo, bo za 12 tys. masz wypasiony rower bez wspomagania (możesz przebierać w różnych modelach). Jak w tym samym budżecie muszą się jeszcze zmieścić silnik, bateria i sterowanie, to nie ma bata, żeby reszta roweru dalej była równie wypasiona, a i zbiór modeli, z których wybierasz się kurczy. Sam musisz zdecydować, co wolisz... Dobrym przykładem jest ten wymieniony przez Ciebie Scott. Wydasz 12 tys. na rower z 9-rzędowym napędem, na podstawowych hamulcach ze sprężynowym amortyzatorem. Zobacz, za ile byś kupił taki rower bez elektryki... A w dodatku napęd w tym Skocie też nie jest zachęcający. Co z tego, że centralny Bosch, jak z linii Active Plus (55 Nm) z nie za wielką baterią 500 Wh - to jest napęd przez Boscha kierowany do rowerów miejskich, rekreacyjnych, turlania się wokół komina... Zresztą, jak Ci tego typu rower odpowiada, to szukaj nawet za granicą, bo bardzo podobnego w założeniach znajdziesz taniej - np. https://www.bike-discount.de/en/cube-reaction-hybrid-performance-500-metallicbrown-n-orange Tylko, że to cały czas są kompromisy... Może rzeczywiście, rezygnując z silnika, warto rozważyć coś solidnego, z lepszym szpejem, a i tańszego... Cytuj
Niemiec Napisano 6 Marca 2024 Autor Napisano 6 Marca 2024 OK, zatem zweryfikowaliście moje założenia, ciesze się, że napisałem post. Zatem szukamy roweru analogowego, z dopuszczalną masą całkowitą do ilu, 130kg? raczej w typie Cross/Gravel. Czy w takim razie mogę poprosić o polecenie konkretnych modeli? Próbuję przeglądać strony producentów ale modeli jest tyle, że ciężko mi cokolwiek postanowić. Pięknie dziękuje! Cytuj
kipcior Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Klasyczne HT też może być, byle było lekkie i szybkie, przykładowo: https://goodsport.pl/rowery/gorskie/mtb-xc/trek-procaliber-96-2023/ Może nie jest najtaniej ale sam rower jest fajny. Treki są oficjalnie do 136kg. Przy Twojej wadze może lepiej to uwzględnić, jak i dożywotnią gwarancje na ramę Cytuj
HSM Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Tak mi przyszło do głowy, że na konkurencyjnym forum od jakiegoś czasu komentuje się (i ocenia jako dobrą okazję) dumpingową wręcz wyprzedaż w hiszpańskim Bikeinn takich rowerów: https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-chisel-ht-29-rower-mtb/138267698/p Zupełnie nie orientuję się w mtb. Nie wiem na ile to jest okazja, ale zakładam, że tąpnięcie ceny z katalogowej o połowę, to jest coś. Nie mogę też ocenić komponentów i w ogóle przydatności takiego roweru, do leśnej rekreacji @Niemiec - tu muszą pomóc inni - ale zakładam, że gdyby to było sensowne, to miło wydać 3500 zł na rozpoczęcie przygody zamiast 12000. Ten Chisel ma limit wagowy 136 kg. Sklep jest legitny i wysyła spokojnie do Polski. Promocja jest chyba duża, bo rowery wrzucane są partiami i co jakiś czas ich brakuje... Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Jeśli nie masz zamiaru jeździć w ciężkim terenie to możesz pomyśleć o dual sporcie gen 5, coś z tej serii https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/c/B430/?sort=price-desc&pageSize=24&q=%3Arelevance# Cytuj
Turysta05 Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 @Niemiec przekierowałeś zainteresowania w dobrą stronę, lepiej wolniej ale regularnie na własnych nogach, jesteś "młody pistolet" to problemu nie będzie. Ja co prawda wspomagam się elektrykiem ale już wiek + kontuzja, jednak staram się pedałować ile się da. Na wstępie napisałeś: 6 godzin temu, Niemiec napisał: ...pozycja na rowerze, wydaje mi się, powinna uwzględniać obciążenie kręgosłupa. Jak rozumiem bagażnik, błotniki - można założyć praktycznie do każdego modelu... To raczej nie będzie pozycja sportowa rasowego kolarza, szukaj rower wygodny. Z adaptacją błotników nie jest wcale tak łatwo, np. opisane w tym poście: https://www.forumrowerowe.org/topic/268091-błotniki-i-bagażnik-do-crussis-e-largo-97-kola-29-rama-20/?do=findComment&comment=2470233 Jeśli nie masz zamiłowania do majsterkowania, to szukaj raczej kompletnie wyposażony rower rekreacyjny. Ja jako stary turysta nie wyobrażam sobie, że z wycieczki nad jezioro mogę wrócić cały ubłocony bo trochę popadało😄. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Marca 2024 Mod Team Napisano 6 Marca 2024 Na pewno warto też brać pod uwagę kwestie typu : taszczenie ciężkiego kloca (w domyśle elektryka 20 -25 kg) na 3 piętro - hipotetycznie, bo może masz windę, albo dom. Ja może najsłabszy nie jestem, ale nie chciałoby mi się wnosić... Podstawowa sprawa według mnie, to jazdy próbne - bez tego można se pogadać... W niektórych typach rowerów nie ma fabrycznych mocowań pod błotniki i bagażnik (np. MTB z półek wyższych niż najtańsze), a wtedy trzeba kombinować. Cytuj
marcesco Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 5 godzin temu, Niemiec napisał: 120kg przy 180cm wzrostu Wydaje mi się, że lepiej byłoby zacząć od zrzucenia wagi w sposób bardziej zorganizowany i potem zabrać się za rower. Budżet masz duży a czytając Twoje wpisy między wierszami, podejście do jazdy masz "zrelaksowane" . W ten sposób nie zrzucisz nawet 1 kg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi