ahaja Napisano 5 Marca 2024 Napisano 5 Marca 2024 Ma pracować jako napędowa. Bieżnik jak na zdjęciu. Tu z mojej strony pytanie: czy a jeśli tak to jakie znaczenie ma założenie jej tak jak na zdjęciu (zgodnie z kierunkiem jazdy) lub odwrotnie? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2024 Mod Team Napisano 5 Marca 2024 Teoretycznie taki układ klocków powinien się lepiej wgryźć w podłoże na podjazdach w terenie, ale już w zakrętach lepszy jest układ odwrotny, żeby opona nie uciekała. Cytuj
TheJW Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 (edytowane) CST mają wytłoczoną kierunkowość gdzieś na boku lub krawędzi bieżnika. I jak na moje oko, to właśnie tak powinna być zakładana - "strzałka" na środkowym klocku wskazuje kierunek jazdy. Oczywiście Kriss ma rację, w przypadku opon niekierunkowych zwykle zakłada się je tak jak napisał. W grę wchodzą też generowane przez oponę opory. Założona odwrotnie będzie jechać zwyczajnie ciężej (wiadomo, że zależy to od mięsistości bieżnika, ale chyba nie piszemy tu o oponach szosowych... ). Edytowane 6 Marca 2024 przez TheJW Cytuj
ahaja Napisano 6 Marca 2024 Autor Napisano 6 Marca 2024 Faktycznie, obejrzałem dokładnie i mają strzałki informujące o zalecanej kierunkowości. Zatem tak założę. Klocki są mięsiste i dość znaczne - mniej więcej coś ala Nobby Nic, mile się tym zaskoczyłem bo na zdjęciach tego nie widać. To zwykła zwijka, ale mam też nadzieję, że z mleczarnią się polubią ;-). Dziękuję za 'podpórki.' Cytuj
Brombosz Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Stare Conti Trail KIngi się tak samo zakładało. Tylko tam kierunkowość tego bieżnika nie była aż tak hardkorowo widoczna jak tu. Napisz później jak to jeździ w zakrętach, albo nawet potestuj na dwie strony w imię większego dobra. Cytuj
ahaja Napisano 8 Marca 2024 Autor Napisano 8 Marca 2024 Ano - jak pojeżdżę to napiszę. Na razie założone, zamleczone. Niby są 2,25 - na mojej obręczy (Ryde 22mm) mają po balonie 53mm a po klockach 54,4mm. Ale, że to zadnia to jak dla mnie może być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi