marvelo Napisano 5 Marca Udostępnij Napisano 5 Marca (edytowane) Według Campagnolo, tego się nie naprawia, tylko wymienia prawie całą klamkomanetkę. Problem występował już w starszej wersji, z mechanizmem Escape, ale jak widać powielają ten wadliwy projekt i w nowszych Power Shift (praktycznie te same plastikowe, ścierające się pazurki i zębatki). Ja miałem ten problem w starszym Mirage 10S i rozwiązałem go "po druciarsku", ale z powodzeniem. Mój sposób naprawy opisywałem już wiele lat temu tutaj: Klamki Campagnolo - strona 2 - Warsztat - Forum Szosowe (szosa.org) Powiem nieskromnie, że jest to mój autorski sposób i nie widziałem nigdy, by ktoś przede mną to w ten sposób rozwiązał. Właściwie to powinienem to opatentować ;-). A Campagnolo chyba nie chce już, by ich nowsze produkty były trwałe i naprawialne w prosty sposób. Do tych starych można jeszcze przynajmniej kupić sprężynki indeksu, nośniki sprężynek i inne drobiazgi. Mam jeszcze stare Veloce (kupione na części, dla samych aluminiowych łopatek, bo te plastikowe to szajs i pękają) z mechanizmem ze sprężynkami (G-srping), gdzie są popękane, wraz z pierścieniem (spring carrier) i chyba je zregeneruję, bo widzę że Wertykal ma te części po kilka, kilkanaście złotych. To wcale nie jest taki rzadki widok: A tu Athena 11s i znów przepuszczanie o kilka biegów: Edytowane 5 Marca przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 5 Marca Autor Udostępnij Napisano 5 Marca Tu jest pokazana istota problemu, ale rozwiązanie ze szlifowaniem ząbków to tylko pudrowanie trupa i być może pomoże na chwilę. W każdym razie dobrze wiedzieć, że ten sworzeń, na którym obraca się boczny guzik ("mysie uszko") można wybić. Ja robiłem moją regenerację blaszką bez demontażu tego guzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Marca Autor Udostępnij Napisano 6 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi