Tomek2010 Napisano 4 Marca 2024 Napisano 4 Marca 2024 (edytowane) Chciałbym kupić rower do skakania na hopach i jazdy w cięższym terenie, i ogólnie do użytkowania też na codzień. Mam 14 lat 173cm wzrostu i ważę 56kg. Mój budżet to około 4000zł. W tej cenie opłaca kupić się fulla czy lepiej hardtaila, a jak tak to jakiego? I czy opłaca się złożyć rower? Edytowane 4 Marca 2024 przez Tomek2010 Cytuj
Maciek.B Napisano 4 Marca 2024 Napisano 4 Marca 2024 (edytowane) Pytasz o 3 różne rowery, gdzie każdy z nich powinien kosztować co najmniej te 4 k, aby był dobry w swojej dziedzinie. Nawet jeżeli zwiększysz budżet 10 razy to nie znajdziesz roweru, który łączy w sobie tak skrajnie różne dziedziny. Dawno nie miałem 14 lat, ale aby zobrazować Ci problem dosadnie porównam takie rowery do butów: To tak jakbyś chciał kupić buty do chodzenia wszędzie, zawsze i w każdą pogodę... Wiem, że nastolatek może oblatać w trampkach cały rok, ale w śniegu i przy temperaturze -10 lepiej spiszą się buty zimowe, a w 30 stopniowym upale wygodniej będzie w sandałach. Full w tej cenie nie istnieje, chyba że z marketu, albo zajechana używka z olx. Edytowane 4 Marca 2024 przez Maciek.B Cytuj
Wojcio Napisano 5 Marca 2024 Napisano 5 Marca 2024 Nie można się nie zgodzić z Maćkiem, ale producenci widzą ten tragiczny dylemat i proponują takie rowery jak Dartmoor Primal, Canyon Stoic czy Rose Bonero. Równe 4000 to mało, ale za niewiele więcej znajdziesz coś co: Ma widelec z tłumikiem i goleniami minimum 34 (35)mm i skokiem 130 plus/minus 10 mm Ma napęd 1x11(12) i przerzutkę ze sprzęgłem Nie jest super lekki a producent bierze pod uwagę ostrzejszą eksploatację. Miło mieć regulowaną sztycę, ale w tej cenie trudno - przynajmniej rama powinna być dostosowana. Będą kompromisy - na hopach na grzyba ci przerzutka a rower będzie duży, w górach będzie ciężki a w mieście wolny. Ważne żeby nie kupić roweru XC (pozycja), ani rekreacyjnego (pozycja i zapewne atrapa widelca). Rower opłaca się złożyć, jak masz wiedzę, doświadczenie, jakieś części w domu i starannie będziesz szukał okazji. Kupując nowe części w sklepie raczej nie pokonasz ceną fabryki. Zapomnij o używanym fullu. Może trafisz świeży rower używany o cechach jak powyżej. Na twoją korzyść przemawia, żeś lekki, więc niskiej klasy maszyna nie rozleci się tak szybko. Ja w ty wieku miałem turystyczną damkę 😞, która była mega terenowym rowerem - bo musiała. Cytuj
Tomek2010 Napisano 5 Marca 2024 Autor Napisano 5 Marca 2024 A macie jakieś konkretne modele do polecenia? I co sądzicie o takim z decatlonu:https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-540-s-27-5/_/R-p-301117 Cytuj
Wojcio Napisano 5 Marca 2024 Napisano 5 Marca 2024 Zacytuję co myśli sam producent: "Nieodpowiedni do MTB XC, All Mountain, Enduro, BMX". To rower do przejażdżek dla starszego pana, co go bolą plecy. Skakanie przewiduje producent tego roweru https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-marin-san-quentin-1-2023?gad_source=1 . Jest on pełen kompromisów, ale powinien trochę wytrzymać. Podobnie ten, choć to już wg producenta trail, ale nadal rower na wertepy, nie ścieżki: https://www.rowertour.com/p/252613/rower-dartmoor-primal-intro-27.5-czarno-grafitowy#rozmiar-xl oczywiście musisz dobrać rozmiar. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi