Skocz do zawartości

[przerzutka] przerzutka przednia problem z regulacją

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę wyregulować przedniej przerzutki Deore 3x9 dokładnego kodu nie znam. Działała dobrze, aż nagle przestała zrzucać na najmniejszą zębatkę, bo regulacji nie da rady tak wyregulować, aby łapała najwyższą zębatkę w jakimś tam położeniu udało się tyle, że wchodzi na wszystkie zębatki ale skraje biegi trą o klatkę. To już wolę, żeby najwyższy bieg nie wchodził - jeżdżę czasem pod górkę z synem na ramie i mała zębatka z przodu się przydaje, duża też jak chcę pocisnąć po ulicy, ale ujdzie bez niej. Niestety klatka ma rysę i wygląda jakby była walnięta (nie wiem kiedy ale możliwe, że o coś uderzyłem), do tego wydaje mi się, że śruba H, choć wkręca się i wykręca to niewiele robi, tzn. robi w bardzo małym zakresie - na pewno dużo mniejszym niż L.

Jakieś rady sugestie? Może jakaś wskazówka, która pozwoli potwierdzić na 100%, że jest uszkodzona i trzeba wymienić.

Na co trzeba zwrócić uwagę przy kupowaniu nowej? Pewnie musi mieć: mocowanie na obejmę tak jak obecna, top swing jak obecna, linka idzie od góry potem zakręca i pod śrubę wchodzi od dołu (to się jakoś nazywa?), rodzaj napędu 3x9. Coś jeszcze?

"Coś jeszcze?"

Na dole w oknie do wpisywania treści wiadomości masz taki fajny bajer:

"Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki..."

Załączenie dobrych zdjęć nie sprawi, że dostaniesz gotową odpowiedź, ale znacznie pomoże w naprowadzeniu Cię na prawidłowy trop, zamiast zastanawiać się czy, jak bardzo i w którą stronę przerzutka jest krzywa.

Napisano (edytowane)

Tak, ale pisałem wieczorem - za ciemno na dobre zdjęcia. Dzisiaj rano robiłem - zaraz wrzucę,.

Najniższy bieg:

01-najnizszy_bieg_z_gory.JPG?rlkey=09x8u

02-najnizszy_bieg_z_prawej.thumb.JPG.d99dbf751d3d5154e4e9ae638cff2cd7.JPG

najwyższy bieg - śruba H wkręcona:

03-najwyzszy_bieg_z_tylu-sruba_H_wkrecona.thumb.JPG.be6dd5eb9f5bf7ec349884bae2636e6b.JPG

04-najwyzszy_bieg_z_gory-sruba_H_wkrecona.thumb.JPG.02bf723e79acc12bfd36213b1813c6ed.JPG

najwyższy bieg śruba H wykręcona (ja nie widzę różnicy, ale może źle patrzę)

05-najwyzszy_bieg_z_tylu-sruba_H_wykrecona.thumb.JPG.662b56dce976c19d5f8fd29fea4a7886.JPG

06-najwyzszy_bieg_z_gory-sruba_H_wykrecona.thumb.JPG.f72bcc00e568ff3085520b1ec79eecc0.JPG

07-najwyzszy_bieg_z_prawej-sruba_H_wykrecona.thumb.JPG.cafbb1b421a43a3e54d00c9ad6d1d3a5.JPG

Edytowane przez michalab

Tej przerzutki bez prostowania nie ma co regulować - nigdy nie zadziała jak powinna.

Ostatnio udało mi się odratować podobnie pogiętą i działała prawie jak nowa, ale Ty nie mając w tym doświadczenia raczej nie zrobisz tego dobrze, a tłumaczenie na odległość gdzie, co masz wsadzić i jak pociągnąć raczej się nie uda.

Top swing

3x9 biegów

Średnica obejmy, chociaż większość ma redukcje na wszystkie standardowe wymiary

Ilość zębów na największym blacie

Górne prowadzenie linki, ale chyba każda taka przerzutka ma uniwersalne wejscie linki.

Poza tym na wewnętrznej stronie klatki masz symbol FD...

• +1 pomógł 1

Dzięki, no właśnie nie mogłem znaleźć tego symbolu, zejdę i sprawdzę.

Na pewno nie będę jej sam naprawiał, dlatego, zwłaszcza, że wygięta była już od jakiegoś czasu i jakoś działało, ale ostatnio coś się stało, że przestała śruba H działać (pewnie tego akurat nie widać na tych zdjęciach) i już nie będę dochodzić co.