jarek74 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) Witam. Dostałem rower Accent CX One na Shimano Sora. Wydaje mi się , że łańcuch troszkę za głośno pracuje .Mam zamiar zdjąć łańcuch i wymyć. Czy ma to jakiś sens? Od razu aby nie zakładać drugiego tematu mam pytanie o skuwacz do łańcucha.Mam taki jak na foto ale nie jestem z niego zadowolony.Czy może ktoś polecić jakiś dobry skuwacz ? Edytowane 3 Marca przez jarek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca Zdejmowanie łańcucha do mycia to kontrowersyjny temat . Gdybyś miał łańcuch ze spinką to tak . Jeśli chcesz rozkuwać to teoretycznie do ponownego skucia trzeba użyć specjalnego nowego pinu . https://allegro.pl/oferta/shimano-pin-do-lancucha-9-rz-cn7700-hg93-hg73-hg53-12735524951?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1 Trzeba mieć pin odpowiedni do łańcucha tzn inny do 9rzędowego , inny do 12 itd Współczesne łańcuchy ( te które znam ) nie nadają się do ponownego skucia starym pinem . Nie twierdzę że się nie da ( bo się da ) ale nie gwarantuje to normalnej wytrzymałości . Można i da się całkiem dobrze wyczyścić łańcuch i napęd bez zdejmowania . Trudniej , dłużej (?) ale się da . A co ci nie odpowiada w tym skuwaczu ? Mam podobny i zaczął dobrze działać po dopiłowaniu tych prowadnic na które zakłada się ogniwko . Były za szerokie i 9rzędowy łańcuch nie wchodził tak jak powinien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) A w którym miejscu kolega to piłował. Wydaje mi się ,że łańcuch najgłośniej chodzi na tym chyba (plastikowym) dolnym kółku zębatym przy wózku tylnej przerzutki. Edytowane 3 Marca przez jarek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca Piłowałem tą ,,wypustkę " na którą ma wejść ogniwo łańcucha . Za szeroka była . Nie mam teraz dostępu do tego skuwacza więc nie sprawdzę dokładnie . Kółka przerzutki też należy czyścić . Te kółka się zużywają i co jakiś czas trzeba je wymienić . A może wystarczy rozebrać , wyczyścić i nasmarować . Generalnie zanim nie doprowadzisz napędu do ,,błysku" ( mycie , smarowanie ) to nie ma szukać winnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca Dostałem ten rower od kuzyna. Dwa komplety kół jeden do przełaju drugi na szosę. Rower był intensywnie używany. Ja do tej pory jezdziłem na Huraganie 1+. Spróbuję to poczyścić i nasmarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca Jak dokupić te plastikowe kółka zębate? Jedyne co pisze na wózku to Shimano Sora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca Tutaj masz przykładowe. Popatrz czy to tak wygląda: https://panrower.pl/kolka-shimano-105-lx-tiagra-sora-slx-hone-deore-5700-p-202.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca Ty a może Ty nasmaruj łańcuch 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca Joker86 -wiem ,że jest do smarowania łańcuch. Najpierw muszę go umyć z tego syfu co na nim jest. Przy Huraganie zawsze zdejmowałem łańcuch i wrzucałem do butelki z benzyną ekstrakcyjną ,jak się wymoczył to jeszcze raz poprawiałem czystą benzyną ekstrakcyjną po i na koniec jeszcze pędzelkiem w pojemniczku z benzyną . Ale tam miałem łańcuch na spinkę. A jest sens wymienić ten łańcuch na taki ze spinką? Co jest lepsze? Gorzej bo jest problem z przerzutką przednią ale napiszę w odpowiednim dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca Jeśli przy kółku napinającym jest głośno to być może jest źle przewleczony przez wózek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) Raczej nie. Ja nic nie ruszałem . Wątpię żeby i kuzyn coś grzebał. Wydaje mi się ,że coś jest zużyte on jezdził dość dużo a nie wiem ile ten rower ma lat. To chyba dość stare bo linki idą po górnej rurze ramy górą rury. No i przerzutki tylne działają ładnie tyle że ten łańcuch głośno pracuje i to ewidentnie na tym dolny kółku. Edytowane 3 Marca przez jarek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 3 Marca Autor Udostępnij Napisano 3 Marca Przetarłem łańcuch szmatą. I tak jak by ciszej chodził. Kupię jutro benzynę ekstrakcyjną i przetrę jeszcze raz a pózniej naoliwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 5 Marca Udostępnij Napisano 5 Marca Dla mnie najlepszy skuwacz jak na foto. Że śrubą z otworkiem. Nie ma możliwości ustawić go krzywo względem szpilki. Do czyszczenia nie zdejmuję łańcucha. Szczoteczka do zębów i nafta. Są łańcuchy, które bardzo głośno pracują, no... bo tak mają. Np. YBN, ale są bardzo dobre. Domyślam się, że w Twoim przypadku głośna praca wynika ze zużycia elementów napędu. Łatwo to sprawdzić wzrokowo lub/i pokręcając korbą jednym palcem. Jeśli czujesz zacięcia, to łańcuch już nie pasuje do zębatek. Jestem zwolennikiem wymiany kompletnego napędu. Wszystkie zębatki, kółka przerzutki, łańcuch(Y)! Z jednym zestawem zębatek będzie współpracować kilka łańcuchów zmienianych rotacyjnie. Ile? To zależy od jakości łańcucha i zębatek. Zazwyczaj łańcuchów klasy YBN lub PYC wystarczy 3. Sunrace - 4. Shimano, TAYA - to tak z 10 ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 6 Marca Autor Udostępnij Napisano 6 Marca A chyba za bardzo się ucieszyłem tym rowerem.:( Wydaje mi się ,że widełki z przodu p prawej strony są pęknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca Bardzo dziwne to pęknięcie, ale widły że zwykłej stali węglowej czasem pękają bardzo nietypowo. Natomiast nie są to rzeczy drogie. W sumie to ja najchętniej kupuję używane, bo to oznacza, że przez kilka lub kilkanaście lat nic się z nimi nie stało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Marca Udostępnij Napisano 6 Marca A czy to nie jest po prostu miejsce łączenia korony widelca z ramionami? Z drugiej strony nic takiego nie widać? Wiele widelców aluminiowych i aluminiowo-karbonowych robi się w ten sposób. Z czasem lakier w tym miejscu może trochę pękać, ale to niekoniecznie oznacza, że to się zaraz rozpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 7 Marca Autor Udostępnij Napisano 7 Marca Właśnie chyba łączenie a ja narobiłem paniki :). Z lewej strony też jest tylko mniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi