Ireneuszz Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Hej, noszę się z zamiarem wymiany tarcz w mojej szosie na SHIMANO RT-MT800. Fabrycznie mam zainstalowane tarcze w rozmiarze 140mm na przodzie i tyle. Producent deklaruję iż można zamontować tarcze w rozmiarze do 160mm. Jako iż jest to moja pierwsza szosa to nie wiem czy istnieje uzasadnienie montowania większych w rozmiarze 160mm czy rozmiar 140mm jest w zupełności okej, ewentualnie 160mm na przód a 140mm na tył??? Hamulce jakie posiadam to SHIMANO 105 BR-R7070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Coś o sobie? Masa, teren. 100kg w górach ma inne potrzeby niż 60kg na nizinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca (edytowane) To zależy od wagi i gdzie jeździsz. Jak jesteś lekki, to możesz zostać przy 140. Jak ważysz już te 70+ i/lub jeździsz w górach, to zdecydowanie polecam na przód wrzucić 160mm. Jeśli masz zacisk flat mount, to prawdopodobnie nie będziesz potrzebował niczego więcej, bo powinieneś mieć już założony adapter 140/160, trzeba będzie go tylko obrócić. Edytowane 2 Marca przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireneuszz Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca Tak tak mam flat mount na przodzie, na tyle musiałbym dokupić adapter. Waga 85kg, jeżdżę po jurze a więc jakaś górka mniejsza lub większa zawsze się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Moim zdaniem nie ma żadnej przyczyny dla której miałoby się nie ładować największej dopuszczalnej tarczy na przód i o rozmiar mniejszej na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca (edytowane) Ja tyle zostaw 140, nie potrzeba tam 160mm. Ja przy 85kg jeżdżę na zestawie 160+140, kilka dni temu założyłem właśnie MT800 i działa to fajnie z oryginalnymi klockami Shimano. Dużo lepiej niż na poprzednich tarczach Gianta. Edytowane 2 Marca przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireneuszz Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca Oki w takim razie biorę komplet 160+140. Ja dodatkowo wrzuciłem jeszcze klocki z radiatorami, ale nie ukrywam że to głównie z wyglądu gdyż od zawsze mi się takie marzyły. Dzięki za wszelaką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca I poza tym +5 do wyglądu nic innego te radiatory nie dają. Ale fakt, wyglądają ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi