kregiel Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Cześć, Wczoraj odbyłem pierwszą przejażdżkę w terenie nowym rowerem Specialized Roubaix. W trakcie nagłego zatrzymania korby łańcuch uderza o ramę. Dzieję się to przy różnych przełożeniach oraz przy kadencji ok 90rpm. Po przejażdżce podjechałem do serwisu i poprosiłem o sprawdzenie tej przypadłości. Pan poprosił mnie o zakręcenie korbą do tyłu parę razy(wtedy łańcuch nie uderzał) i powiedział, że wszystko jest w porządku, żeby dalej jeździć i obserwować. Na trenażerze również tego doświadczałem, ale tylko przy bardzo wysokiej kadencji. Nie ukrywam, że serce krwawi jak słyszę łańcuch uderzający o karbon. Obecnie zastanawiam się nad założeniem jakiegoś ochraniacza na ramę, ale dla szos nie widzę ciekawych rozwiązań. Co wy byście poradzili? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca Zainwestuj w przerzucajkę ze sprzęgłem. https://mrozbike.pl/przerzutka-shimano-grx-rd-rx400-2x10-p-5307.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Przerzutka ze sprzęgłem na pewno poprawi sytuację, ale może nie usunąć problemu całkowicie. Taki objaw jest spowodowany "ciasno" kręcącym się bębenkiem piasty. Spróbuj zdjąć bęben, o ile to jakaś lepsza piasta, i sprawdzić czy nie ma tam syfu. Przeczyścić i poskładać na minimalnej ilości rzadkiego smaru / oleju. Wpływ na pewno ma też przełożenie, bo obstawiam, że problem jest bardziej zauważalny na najmniejszej zębatce z tyłu niż na największej. Ale przede wszystki winny jest Twój styl jazdy... Spróbuj pojeździć samochodem klepiąc gaz w podłogę, piłując do odcinki, a później pompuj pedałem gazu do podłogi, odpuszczaj pięć razy na sekundę i zobacz czy nic nie będzie szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca @sznib A jest przerzutka DI2 ze sprzęgłem? @Maciek.B 90rpm, to nie jest piłowanie do odcinki A po drugie to przy mniejszej kadencji problem również występuję. U kumpla na mechanicznej 105 nic takiego się nie pojawia. Wczoraj sprawdzaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca https://rowerek.pl/product-pol-11369-Oslona-ramy-PRO-na-tylne-widelki.html W realu wygląda nieco gorzej niż na zdjęciu ale jest gruba więc łańcuch może się obijać i robi to bezgłośnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 28 minut temu, kregiel napisał: @sznib A jest przerzutka DI2 ze sprzęgłem? Sugerując się tym: https://www.greenbike.pl/rower-endurance-specialized-roubaix-2022-gratis-p-2495.html myślałem ze masz na Tiagrze. Ze sprzęgłem jest XTek: https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-xt-di2-rd-m8050-gs-shadow-11rz-15021152082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca @sznib Groupset DI2 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca W przypadku elektronicznej przerzutki nie powinno być problemów z kompatybilnością. Tam przecież ustawiasz wszystko aplikacją w telefonie. Także myślę ze ta XT powinna współpracować z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca @sznib Z tego co widzę, to ta przerzutka jest pod 11rz. Potrzebowałbym 12rz. https://www.bikestacja.pl/przerzutka-tylna-shimano-xt-rd-m8120-sgs-2x12-p-5766.html Tylko nie widzę sprzęgła na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca Ta co podałeś jest zwykła, na linkę. DI2 na 12 rzędów to będzie XT M-8150: https://sklepebike.pl/pl/p/Przerzutka-tylna-SHIMANO-DEORE-XT-Di2%2C-1x12-rzedowa/4407 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 2 Marca Autor Udostępnij Napisano 2 Marca @sznib A 2x12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca Wg. Shimano jest pod 1x12. Ale jak największą zębatkę w kasecie masz mniejszą niż 51 to może i ogarnie 2x12. Podobnie jak było z 11ką, gdzie podawali ze max. obsługiwana zębatka to 46T przy 1x11 i 42T przy 2x11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca Przerzutki z takim offsetem kółka prowadzącego mają problem z kasetami 11-42, bo w przypadku 42 kółko jest już daleko od kasety i przerzucanie jest marne, z kasetą szosową to już musi być totalna kupa. Teoretycznie jeśli to 2x to przerzucenie na mały blat będzie skutkowało przybliżeniem kółka prowadzącego do kasety, ale i tak może się okazać lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Marca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca No, jak największa zębatka w kasecie będzie mniejsza niż 45T to będzie lipton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca (edytowane) 5 godzin temu, kregiel napisał: Co wy byście poradzili? Grubą folię PPF i wyciąć odpowiednio samemu lub kupić gotowy "ochraniacz" z grubej folii. Edytowane 2 Marca przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 2 Marca Udostępnij Napisano 2 Marca (edytowane) 7 godzin temu, kregiel napisał: @Maciek.B 90rpm, to nie jest piłowanie do odcinki A po drugie to przy mniejszej kadencji problem również występuję. U kumpla na mechanicznej 105 nic takiego się nie pojawia. Wczoraj sprawdzaliśmy Nie chodziło mi o to, że za szybko kręcisz, tylko o zbyt gwałtowne odpuszczanie. Jak masz rower od kumpla z którego spasuje tylne koło to zamieńcie na chwilę same koła i zobaczcie czy to nie piasta. Edytowane 2 Marca przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca BTW: Podałem najbardziej prawdopodobną przyczynę problemu, który można rozwiązać bezkosztowo, a Wy zaczynacie od inwestycji w przerzutki i taśmy klejące. To wygląda mniej więcej tak jakby pojechać do mechanika samochodowego z zepsutą lampą, a on zaczyna naprawę od wymiany żarówki, poprzez wymianę całej lampy, aż po grzebanie w wiązce, a na końcu okazuje się, że wystarczyło wymienić bezpiecznik. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) https://pl.aliexpress.com/item/1005005398814955.html i po problemie. Nawet samemu to zrobić, kawałek grubszego materiału doszyć z 2 stron rzep i gotowe. Od kilku sezonów z czegoś takiego korzystam i się sprawdza. Edytowane 3 Marca przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) Naklejanie czegokolwiek, czy zakładanie takich osłonek rozwiązuje problem tak samo jak zwiększenie głośności radia gdy coś stuka w samochodzie Takie osłonki można zakładać jak rower jeździ w terenie i obija się o ramę pod wpływem drgań, a nie pchany przez piastę. Edytowane 3 Marca przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września @kregiel Udało Ci się rozwiązać problem z uderzaniem łańcucha o ramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września Dostałem w sklepie taką naklejkę gumową pod łańcuch i od tamtej pory przestałem na to zwracać uwagę. Podobny kształt do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września https://pl.aliexpress.com/item/1005004319747383.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Mi też szkoda carbonu i nie miałem ochoty na ordynarne neoprenowe czy inne gumowe osłony i założyłem folię PPF grubą, 200 mikronów, samoregenerującą. Tłumi uderzenia, po 700km kompletnie nic się z nią nie dzieje, wygląda znakomicie a czyszczenie sprowadza się do jednokrotnego przetarcia ręcznikiem papierowym z kroplą alkoholu. Ten mniejszy kawałek na środku to fabrycznie był przyklejony, ale źle, tzn nie chronił całych widełek i łańcuch uderzał też poza tym kawałkiem. Nakleiłem więc na prawie całą długość folię z allegro i jestem bardzo zadowolony. Chroni, wygląda, dobra to rzecz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września (edytowane) Dobry pomysł i nieźle wygląda! Chyba też się skuszę Mogłeś odkleić tą fabryczną i zostawić tylko jedną warstwę. Podeślesz namiar na tą folię? Edytowane 17 Września przez kregiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września @kregiel - ja kupiłem ten zestaw, bo okleiłem też rurę górną, golenie amortyzatora, rurę podsiodłową i obie rurki dolnego trójkąta + ramiona korby (dodatkowy zestaw). https://allegro.pl/oferta/folia-ochronna-premium-blyszczaca-samoregenerujaca-na-rower-mtb-hardtail-13690478903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi