Bartoszkl Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego Witam, po rozpakowaniu nowych opon jedna z nich ma takie ślady na środku. Pod palcem ich nie czuć ale wyglądają jakby były przetarte. Nie ma to żadnego wpływu na wytrzymałość opony czy reklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego (edytowane) Przecież to całkowicie normalne. Opony w opakowaniu się poruszają, czasami pudełka mają jakieś okienka, przez które opona wystaje i można ją pomacać, ocierają się o tekturę czy karton opakowania i zostaje jaśniejszy ślad. OEMy nie mają opakowania w ogóle, więc jest tam takich otarć jeszcze więcej. Założysz, przejdziesz 100 metrów i nie będzie śladu. Edytowane 29 Lutego przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszkl Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Jak przejrzałem oponę to na całej oponie na środku jest takie przetarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego To mogą być też ślady pozostałe po procesie produkcji. W każdym razie nie ma się czym przejmować. Jeśli nie widać oplotu albo nie można wepchnąć palca w dziurę, to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca (edytowane) Duża szansa, że jak umyjesz oponę to przetarcie zniknie. Warto to zrobić, bo po procesie produkcji czasami jest pokryta czymś śliskim. Tak czy inaczej, takie "przetarcie" nastąpi po pierwszych 100 metrach na asfalcie, więc bez paniki. Jest jeszcze taka opcja, że... ktoś założył te opony, zrobił rundkę dookoła domu, zdjął, spakował i odesłał. Gdyby obydwie takie były, to mała szansa. Natomiast jedna budzi podejrzenia. Ludzie robią różne rzeczy. Edytowane 1 Marca przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca Też miałem to zasugerować, ale przyjrzałem się zdjęciu i widać, że przetarcie nie idzie prosto czołem opony. Raz więcej z prawej, raz z lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca To prawda. Ciężko powiedzieć. Nie kojarzę żeby moje GP5000 miały takie ślady. Patrząc na zdjęcia w sieci, też raczej są czyste. Miałeś na oponie w pudełku plastikową opaskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca Może to jakieś OEMy? A może faktycznie ktoś je już montował, ale nie jeździł, tylko np. przestawiał gdzieś tam w garażu koła albo rower, po czym zmienił koncepcję uznając, że kupi węższe/szersze/w innym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszkl Napisano 1 Marca Autor Udostępnij Napisano 1 Marca Na oponie była opaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca (edytowane) To w sumie niczego nie przesądza, bo można ją zsunąć bez rozcinania. Mnie jednak w dalszym ciągu najbardziej pasuje opcja przetarć transportowych lub pozostałości produkcyjnych. O ile nie ma innych wad czy uszkodzeń, zakładałbym oponę i nie przejmował się tym więcej. Edytowane 1 Marca przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszkl Napisano 1 Marca Autor Udostępnij Napisano 1 Marca Dobra, dzięki na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 1 Marca Udostępnij Napisano 1 Marca Godzinę temu, TheJW napisał: To w sumie niczego nie przesądza, bo można ją zsunąć bez rozcinania. Mnie jednak w dalszym ciągu najbardziej pasuje opcja przetarć transportowych lub pozostałości produkcyjnych. O ile nie ma innych wad czy uszkodzeń, zakładałbym oponę i nie przejmował się tym więcej. Zgadzam się. Można robić dochodzenie dlaczego tak się stało, natomiast nie wpływa to kompletnie na samą wartość opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi