Serbi Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Cześć Jestem posiadaczem full'a o skoku ramy 130mm (przód+tył), w ktorym fabrycznie mam zamontowany taki damper: Rock Shox Deluxe Select, 190/45 mm, hardware: 25 x 8mm, custom tune to podstawowy Deluxe, bez mozliwości blokady (na czym mi zalezy, bo często jezdze po szutrach - i nie, nie chce gravela;) Czy ktoś moglby mi objaśnić, jeśli chciałbym kupić nowy damper z blokadą, co to są za info w tym moim obecnym "hardware" i "custom tune". Jeśli chciałbym zamowić sobie nowy damper, np RS Deluxe Ultimate RCT DebonAir+, jak mam wybrać te w/w info, jesli do wyboru w sklepie są tylko wymiary? A może ktoś poleciłby jakis inny damper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego Potrzebujesz dampera o takich samych wymiarach 190x45mm - gdzie 190 oznacza odległość od oczka do oczka a 45 to skok tłoka. Custom tune - w przypadku RS tune jest określone pod numerem seryjnym, ewentualnie jak wpiszesz swój numer seryjny tutaj: https://trailhead.rockshox.com/en/search/ to ci wyskoczy wszystkie info o damperze. Najpierw podaj jakie masz oznaczenie, lub wrzuć fotkę, to ci powiem czy ten ze sklepu będzie ok czy nie. Hardware to nic innego jak tulejki montażowe, to cie nie interesuje bo używasz tych co masz teraz. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to czy nie masz jednego oczka z łóżyskami: Wtedy musisz szukać dampera z takimi oczkami. Co do innych damperów - RS to najrozsądniejszy wybór, ewentualnie Fox Float X (nie X2, DPX2, DPS itp.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Oo, wielkie dzięki za tak obszerne wyjaśnienie. Sporo wiedzy Zrobie fotke mojego dampera, spisze nr ser i sie odezwe. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Moj damper nie ma nr seryjnego to pewnie OEM wstawiany tylko do fabrycznych rowerów (mam Focus'a) Zobacz załączone foty. Ciekawe czy do tego dampera dałoby sie jakoś chałupniczo wstawić blokade (albo całą "głowicę" z blokadą, nie wiem jak to nazwać) Tutaj znalazlem na str RS: https://www.sram.com/en/rockshox/models/rs-dlx-sel-c1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego Każdy ma numer, tylko nie zrobiłeś zdjęcia akurat tam gdzie on jest On się znajduje w tej części, czyli musisz go wykręcić żeby to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Cholera, czytalem tą naklejkę, ale tam jest info tylko o otwieraniu tej puszki dampera. Nr musi być głębiej ukryty. Odkrece i zobacze, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego Numer jest nad naklejką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca W dniu 29.02.2024 o 13:22, Serbi napisał: Moj damper nie ma nr seryjnego to pewnie OEM wstawiany tylko do fabrycznych rowerów (mam Focus'a) Zobacz załączone foty. Ciekawe czy do tego dampera dałoby sie jakoś chałupniczo wstawić blokade (albo całą "głowicę" z blokadą, nie wiem jak to nazwać) Tutaj znalazlem na str RS: https://www.sram.com/en/rockshox/models/rs-dlx-sel-c1 Z ekonomicznego punktu widzenia przerobienie tego na wersję z blokadą wiązałoby się z wymianą części z całości - poza kosztem jest jeszcze kwestia dostępności a raczej sam element do którego przykręcasz puszkę nie jest psujący się - na stronie RS masz rysunki z rozpiską każdej części, jeśli jest dostępna to znajdziesz ją po kilkunastocyfrowym kodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Udało mi sie w końcu dotrzeć do tego mojego nr seryjnego Tutaj jest link do Details ze str RS (dzięki Rumcajs, za podeslanie linka): https://trailhead.rockshox.com/en/product/42T25919867/details Czyli generalnie patrząc do chyba w sklepie styknie podać długość (190x45) i tyle? Bo nie wiem, czy mozna zamowic dampera, ktory bedzie miał dokładnie taki "środek" Na taki damper bym chcial wymienic: https://www.bike-discount.de/en/rockshox-deluxe-ultimate-rct-debonair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Rebound tune Linear, Compression L, czyli wszystko się zgadza, skok musisz mieć 190x45, puszka też się zgadza. Możesz śmiało brać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi