MrJ Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego Tak, pogrzebałem w wyszukiwarce na forum, na allegro itp. Tak, wiem, że tanie manometry (nie tylko w pompkach) pokazują "wydaje mi się, że to będzie 5 bar". Tak, mam dokładną pompkę wysokociśnieniową do amortyzatorów, podobnie jak stacjonarną do kół i to nimi ustawiam sobie wszystko precyzyjnie w domu. I tak, mimo tego jest mi potrzebna mała, przypinana do roweru pompka, która w razie awarii ogarnie i koła, i damper. Ma mieć manometr, żebym wiedział przynajmniej ile mniej więcej nabijam i wężyk, bo inaczej nie dojdę do zaworków dampera. Dobrze by było, gdyby końcówka nie puszczała od razu połowy powietrza z komory powietrznej podczas odłączania, dlatego myślałem raczej o dokręcanej niż takiej klasycznej z dźwigienką - nawet jeśli będzie to rozwiązanie jedynie rezerwowe. Co prawda na ten moment wystarczy mi zakres ciśnienia do ok. 5bar, to na wszelki wypadek wolałbym mieć 7-8. Trafiłem na Krossa HPG 2.0. Opinie ok, solidne mocowanie do ramy, ale nie wiem, co z tą końcówką na dźwigienkę przy wyższych ciśnieniach: https://allegro.pl/oferta/pompka-rowerowa-z-manometrem-kross-hpg-2-0-120-psi-podreczna-15030304821 Jest też Beto Mini CHMP-003AG - wężyk dokręcany, natomiast miałem w ręce jej wersję bez wężyka i pompowała gorzej niż Kellys za 20zł: https://allegro.pl/oferta/pompka-beto-mini-alu-chmp-003ag-manometr-v-presta-14264154541 Jest jeszcze coś podobnego w ludzkich pieniądzach? Niekoniecznie na allegro. Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego Ty chcesz dampery tym pompować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 25 Lutego Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego Chcę mieć przy sobie pompkę, która w razie "sh!t happens" da radę awaryjnie nabić damper do ok. 5-6 bar (na takim ciśnieniu pracuje ten, który mam obecnie), żeby tylko wrócić do domu. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego no to może taką pompką do kół napompujesz damper do 5-6bar ale przy odłączaniu większość wyleci, damper ma na tyle małą komorę że przy odłączaniu dużo ucieknie, zwolnisz dźwigienkę i już ucieka a jeszcze trzeba końcówkę z wentyla zdjąć, to nie ma prawa działać a nikt Ci nie powie czy ucieknie Ci 1bar czy 4bary przy odłączaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego Trudno mi sobie wyobrazić awarię w której traci się ciśnienie w damperze, ale po napompowaniu znów da się jechać... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego Nie wiem jak się żyje na Śląsku - ale jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś "dla żartu" spuszczał powietrze z damperów Bo, jak wspomniał @KSikorski - jak stracisz ciśnienie to samą pompką go nie odzyskasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi