dominisz Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Cześć, Forum przeglądam od dłuższego czasu i mi się bardzo podoba, ale to jest dopiero mój pierwszy post. Pozdrawiam forumowiczów! Niedawno kupiłem używany rower i postanowiłem zrobić serwis amortyzatora. Amortyzator to XCM30, rozmiar 27.5, a dokładnie to model SF15-XCM-DS-HLO 27.5. Przed serwisem chodził dobrze, łatwo się uginał. Po rozebraniu okazało się, że w środku był w bardzo dobrym stanie, żadnego syfu nie było, ale skoro już go rozebrałem (w całości), to powycierałem stary smar i nałożyłem nowy - Bike WorkX Progreaser Silicone dedykowany do amortyzatorów (https://bikeworkx.eu/lube-star-silicone/). Po złożeniu amortyzator chodzi gładko, może minimalnie lepiej, ALE STRASZNIE CIĘŻKO go ruszyć z pozycji początkowej. Zupełnie jakby się jakoś przyssał 😉 Muszę go najpierw mocno nadusić i dopiero wtedy zaczyna się gładko uginać. Dopóki uginam, jest okej, jeżeli wróci do pozycji początkowej, to znowu się jakby przysysał i potrzebne jest mocniejsze naduszenie. Przed serwisem nie było takiego zachowania, tylko od samego początku łatwo się uginał. Czy mieliście taką sytuację? Wiecie co może być problemem? Coś źle poskładałem? Czy może smar jest zbyt lepki? Pozdrawiam Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Lutego Udostępnij Napisano 24 Lutego A ile dałeś tego smaru i gdzie dokładnie? To jest na jakie elementy ze środka. To jest tak prosty uginacz, że tam nie ma co się zepsuć od zwykłego smarowania takim smarem... No chyba, że fantazja poniosła, albo coś jest popsute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominisz Napisano 24 Lutego Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego Nasmarowałem ruszający się element tłumika (tutaj niezbyt dużo, ładnie się ruszał i nadmiar smaru zaraz schodził), sprężynę i elastomer (nie żałowałem smaru ;-)), tuleje ślizgowe (nie żałowałem), uszczelki (też sporo), lagi górne (trochę, bo nadmiar się od razu wyciera). Czy jeśli by było za dużo smaru, to może się "przykleić" i trzeba użyć dużo siły, żeby puścił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Lutego Udostępnij Napisano 25 Lutego Jaki smar używałeś do ślizków. Jeśli zwykły łozyskowy to się nie ma co dziwić że będzie ci powodował spore mulenie. SMAR SMAROWI nie jest równy, Ponadto w XCM-ach są ślizgi plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominisz Napisano 26 Lutego Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego (edytowane) Użyłem smaru Bike WorkX Progreaser Silicone (https://bikeworkx.eu/lube-star-silicone/). Z opisu wynika, że silikonowy i przeznaczony do amortyzatorów. Jeżeli nie taki, to jaki inny proponujecie? Edytowane 26 Lutego przez dominisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominisz Napisano 28 Lutego Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego Cześć, No dobra, już wiem o co chodzi 😉 Dzisiaj rozebrałem jeszcze raz całe dolne lagi. Okazało się, że tuleje ślizgowe mają na zewnątrz małą wypustkę, a lagi mają wewnątrz małe zagłębienie. Wypustka musi trafić w zagłębienie 😉 Jeżeli tak się nie stanie, to odrobinę zmniejsza się średnica otworu i lagi nie chcą dobrze chodzić. Nauczka na przyszłość. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Jaką wypustkę? Zdjęcie zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominisz Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Nie zrobiłem zdjęcia, ale znalazłem zdjęcie jakiejś tulejki w internecie i tam zaznaczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 29 Lutego Udostępnij Napisano 29 Lutego Wygląda legitnie. Myślałem tylko, że taka rysa/wżera była, że się to zacierało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominisz Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego Nie, to normalny element konstrukcyjny i w lagach jest na to odpowiednie miejsce. Niestety nie zauważyłem za pierwszym razem i myślałem, że tuleje można dowolnie wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi