erwinf Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Witam, szukam roweru crosowego dla siebie. Wzrost 173cm wiec pewnie rozmiar M/19. Rower będzie służył do spokojnych wycieczek rowerowych, szutry, leśne ścieżki, asfalt. Preferowane miejsce zakupu Allegro i Decathlon:) Na teraz mam 2 typy : Riverside 700 i Unibike Flash GTS. Który lepszy i dlaczego? Może coś innego? Patrzyłem jeszcze na Meride Crossway, Kands CRS 1200 i Rometa Orkan, ale nie wiem czy chcę 3 rzędy z przodu. Wydaje mi się to zbytnią komplikacją... Z tych rowerów siedziałem na Orkanie 4M lite i Riversidzie i bardziej przemawia do mnie Decathlon.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Minimalnie ponad budżet https://goodsport.pl/rowery/turystyczne/crossowe/trek-dual-sport-2-2023/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego Dla mnie już sporo ponad budżet. poza tym chce skorzystać z kuponów podarunkowych wiec tylko allegro i decathlon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego (edytowane) No to szczerze mówiąc poszedłbym w Riverside 500 a nie 700, moim zdaniem jest bardziej opłacalny. Za zaoszczędzoną kasę dorzucić tam hydrauliczne heble - komplet MT200 przód+tył to koszt ok. 170 zł. + 2 tarcze 160mm. ok 50 zł. Edytowane 20 Lutego przez keltu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego w sumie ....nie mam parcia konkretnie na Riverside 700 poprostu budżet mi na niego pozwalał. Jest troche lżejszy, ma lepszy widelec i przerzutkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego W sumie zapomniałem że 500 nie ma blokady skoku, w takim razie może rzeczywiście warto dołożyć do tej 700. Wagowo to będzie jeden pies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego LAZARO AERO V3 FITNESS 28 WYPASIONY ALIVIO MĘSKI - AERO V3 MĘSKI 19 CZARNY - 13425620473 - Allegro.pl zamiast uginacza sztywniak - trochę lżejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 21 Lutego Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego Wole jednak z amortyzatorem. A Unibike Flash vs Riverside? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Ale zdajesz sobie sprawę, że w takich tanich rowerach to te tzw. uginacze nie działają, nie amortyzują a jedyne co robią to dużo ważą? Dlatego często lepszą opcją jest sztywny widelec i trochę szersza opona, przynajmniej nie wozisz bez sensu zbędnych 2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Godzinę temu, erwinf napisał: Wole jednak z amortyzatorem. Żeby amortyzator działał musi być powietrzny a to już minimum 1/3-1/2 budżetu który zamierzasz przeznaczyć na cały rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 21 Lutego Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego Ok rozumiem, przemyśle to. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Powszechnia na tym forum jest polecany Trek Dual Sport 2 (może w troszke wyższym budżecie do 3000), on ma taki sam amortyzator -Suntour NEX, dlatego nie do końca rozumiem dlaczego w tych rowerach które wymieniłem jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Tak, NEX to atrapa amortyzacji, ale na poznańskich brukach wolę mieć taką atrapę, niż nie mieć, zawsze trochę mniej strzałów po łapach, z drugiej strony - jak go zmieniłem na NCX z olejowym tłumikiem, to różnica na plus była znaczna Patrząc na te dwa rowery, które rozważasz, to musisz wybrać między napędami - z jednej strony schludny napędzik w riverside, ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jazdy z dużą kadencją, to w bardziej utwardzonych częściach tras nie poszalejesz z prędkością. Unibike to mniej estetyczne i cięższe podejście do tematu. Ale bardziej praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 21 Lutego Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) Szkoda ze jest tak mało konfiguracji bez amora i z tarczowymi hamulcami... gravel troche mniej wygodny jednak... Edytowane 21 Lutego przez erwinf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Jak wejdziesz na 19" ramę to może https://sklep.rowery.pl/rower-meski-fitness-kands-pure-acera-2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 21 Lutego Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego Ciekawie to wyglada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego Szczególnie jeśli chcesz jeździć a nie napawać się napisem na ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego Nie przypuszczałem, że coś takiego może mi przejść przez palce, ale fajny ten kands, jeśli tam wejdzie opona 47 mm, to chyba robiłbym na tym rower wakacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 22 Lutego Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego Ok. To teraz ktory rozmiar tego Kandsa? 49 czy 52? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) Przy wzroście 173 już 19" może być wątpliwe - co zresztą sugerowałem w swoim poście. Zależy jak długie masz nogi ("zapas klejnotowy" ) Edytowane 22 Lutego przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 22 Lutego Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego W sensie ze 19"/ 49 moze byc za duzy? S/19/52 jest do 172 niby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego W skrajnym przypadku może być za duży - jeśli miałbyś nogi krótsze niż 80 cm (A=77 + 3 cm - no , dla odważnego 2 - zapasu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego 5 godzin temu, wojtasin napisał: Nie przypuszczałem, że coś takiego może mi przejść przez palce, ale fajny ten kands, jeśli tam wejdzie opona 47 mm, to chyba robiłbym na tym rower wakacyjny. Też mi się podoba, ale tak gruba opona to chyba tam nie wejdzie. No i brakuje chyba otworów pod mocowanie bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego Napisałem do Kandsa i to 2 sklepów i sugerują rozmiar M/52. mierzyłem wczoraj przekrok i wychodzi mi 79cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego (edytowane) Jeśli jesteś już ojcem i nie planujesz być nim więcej, bierz 52 Arytmetyki nie da się oszukać .... 79-79 =0 Edytowane 23 Lutego przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego buty dają pewnie 1-2cm zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi