Plnymaniak Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Witam mam pewien problem z ruszającą się kaseta , kaseta została dosłownie 3 dni temu w serwisie wymieniona z Tektro na Shimano . Od 2 dni zauważyłem jakieś dziwne dźwięki po wjechaniu na nierówne podłoże , sprawdziłem wszystko z tyłu myślałem że to przez łańcuch bo jest też nowy i okazało się że to kaseta . Kasete dokręciłem ale nic to nie dało , zauważyłem przy nakładaniu kasety na bębenek że jest dosyć duży luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Kaseta rusza się na bębenku czy razem z bębenkiem? Jeśli na bębenku to możliwe, że nie masz założonej podkładki dystansowej pod kasetą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plnymaniak Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Stara kaseta to Tektro e-drive CS-M350-9 nowa Shimano niestety nie wiem jaka na pewno 9-rzędowa Bębenek ma delikatny luz , bardzie kaseta się rusza na bębenku Nowa kaseta to Shimano CS-LG300-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Kaseta przykręcona najlepiej wymaganym momentem nie ma (w każdym razie nie powinna mieć) luzu względem korpusu bębenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Powiem tak , mam piastę która jest pod napęd 9/10 oraz 11 s. Przy kasetach 9/10 s jest taka podkładka dedykowana pod ta kasetę żeby luzu nie było to tzw. dystans. Prawdopodobnie go wcześniej miałeś tylko o tym nie wiedziałeś. Serwis który ci to robił prawdopodobnie nie zauważyl tego i po prostu to im wypadło lub się przykleiło do samej kasety którą demontowali. Kup dystans załóż go a następnie kasetę i luz ustąpi. Innej opcji ruszającej się kasety na bębenku nie ma. Ewentualnie z powrotem do serwisu z rowerem i niech w ramach poprawy ci taki gratisowo założą jeśli zawalili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plnymaniak Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego Byłem w serwisie koleś powiedział że to jest normalne że kaseta tak się rusza dziwne . Najgorsze jest to że ja ją słyszę jak wjadę na jakiś nierówny teren , normalnie słychać metaliczne stukanie sprawdzałem wszystko ten dźwięk jest tylko od kasety… Rower nie jest gowniany , mam elektryka gaz gas enduro 1.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Nagraj filmik i wrzuć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plnymaniak Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Zmień serwis. Albo kaseta kompletnie nie dokręcona albo tak jak kolega pisał brak podkładki na bębenku road pod kasetę mtb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Ale paproki na tym serwisie . I jeszcze twierdzą ,że wszystko dobrze zrobili. Ja bym im nawet capa do wydymania nie przyprowadził a co dopiero rower. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plnymaniak Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego Dał podkładkę ale wiele to nie zmieniło powiedział że nowy bębenek zamówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) Zależy od tego jaką ci tam dał ta podkładkę tutaj masz przykładowe opcje grubsza po lewej która właśnie miałem w kasecie 9 rzędowej żeby mi bębenek nie ruszał się na boki bo taki efekt właśnie występował jak tutaj na filmie. A po prawej masz cieńsza która mam założona w kasecie 10 rzędowej na bębenku do 11s od novatec. Bez tej podkładki kaseta miała delikatny ruch. Jeszcze bym spróbował z grubsza możliwe że założył za cienka. Bo na bebenku na 100% nie ma luzu? W szosie miałem np wyczuwalny luz na bębenku i tam faktycznie po zamontowaniu kasety wzmagał się ruch na boki. Wymieniłem piaste na inną. Edytowane 22 Lutego przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego W dniu 20.02.2024 o 12:36, Plnymaniak napisał: Byłem w serwisie koleś powiedział że to jest normalne że kaseta tak się rusza dziwne . Nie chodź więcej do tego serwisu. Kaseta nie ma prawa latać po bębenku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego To prawda kaseta nie ma prawa tak działać. A jak serwis się upiera że tak ma być to sami chyba pojęcia nie mają. Zmień serwis tak samo uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi