Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje doświadczenie z detkami tpu ridenow to ok 500-600km. Mialem zamontowane wersję 28 cali waga ok 41 i 45 g do opon 45 mm. W pierwszej chwili wrażenia pozytywne zwłaszcza, że zszedłem z waga 350 gramów. Komfort wydawał się także nieco większy ale może tylko się wydawał. Do tej pory bez problemów z tylną, trzyma ciśnienie i służy dzielnie dalej ale przednia przebiła mi się po ok 200 km. Po pierwszym klejeniu łatka nie trzymała, po drugim powoli ale także przepuszczala jakby klej nie był wystarczająco mocny, później spróbowałem użyć klasycznego kleju do detek butylowych i szybko okazało się, że to nie działa😂😅. Kolejna latka do wyrzucenia, po kolejnych próbach zużytych 8 latkach, ostatecznie poszło to na dobę w imadło i wygląda na to, że trzyma ale póki co boję się założyć😅. Na pewno to nastąpi ale na jakiejś krótszej trasie. Nie wiem czy to felerne łatki czy pechowa dętka do tego nie miałem wcześniej doświadczenia z klejeniem, nigdy tego nie robiłem więc może jestem w tym noga😅. Na swoją obronę mogę powiedzieć, że jak skleiłem butylową też pierwszy raz to działała i z powodzeniem pokonała nieco ponad 100 km na różnorodnym terenie.

Napisano

@Przecietny kup cement do klejenia TPU firmy TipTop. Łatki  wycinam ze starych dętek TPU.  Klei od strzała i nigdy żadnych problemów.  Aha ..... przed klejeniem miejsce trzeba jak i łatkę przelecieć izopropylem. Są takie malusie  do odkażania  w aptece do kupienia.

Napisano (edytowane)

@Przecietny 🫣 Panie kochany ..... absolutnie nie ten klej. Tym z twojego linku kleisz łatki w dętkach butyl / latex.

Do TPU masz ten klej   https://sklep.tiptopol.pl/wulkanizacja/klej-camplast-cement-6-g-do-naprawy-materacy-basenow-i-sprzetu-turystycznego.html?srsltid=AfmBOoqeHFNpjBdAwcLw7pJollcBw7EafQByEdItvA0WMFgMDixl6Bx4

Przy klejeniu musisz uważać jak łatkę przykładasz bo nie możliwości korekty . Dętkę TPU najlepiej na kolanie "naciągnąć" żeby się fałdy nie robiły w klejonym miejscu i sru cała procedurka ..... odkażanie miejsca zabiegu , nanoszenie kleju , odczekanie chwilki, przyłożenie łaty, docisk/rozprasowanie i "leżakowanie" paru minutek aby pacjent doszedł do siebie po operacji.

Edytowane przez pecio
Napisano

W zestawie do naprawy dętek (opisanym jako "Patch Kit, for permanent sealing of all RideNow products"), który kupiłem wraz z dętkami RideNow (w sklepie Biostern) jest tubka kleju marki Hopson (Hopson Chemical Industry). Napisane jest na nim "Rubber Cement", są też podpisane ikony trzech wyrobów: namiot (tent), ponton (rubber boat) i opona rowerowa (bicycle tire). Czyli co? Dają niewłaściwy klej?  

Napisano (edytowane)

@marvelo Każda firma "chemiczna"  ma swoją specyfikację  stosowania produktu.  A tak nawiasem to ten klej od RideNow  jest kiepściutki.

Dla przykładu do Tuboilito  w zestawie jest ten cement  TipTopa  z linku co parę postów wyżej dałem .

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)
W dniu 22.12.2024 o 12:31, pecio napisał:

Panie kochany ..... absolutnie nie ten klej. Tym z twojego linku kleisz łatki w dętkach butyl / latex.

Dobrze , że nie wiedziałem o potrzebie posiadania specjalnego kleju :) Niedawno kolejny raz reperowałem dętkę tpu ride now. Klej z zestawu naprawczego  tpu mi zaschnął, a samoprzylepne łatki się skończyły.  Użyłem tego co miałem w garażu - patex klej do butów. Po sklejeniu dałem to w imadło, oprócz mało estetycznego upaprania okolic łatki klejem, nie widzę różnicy.

Edytowane przez Enadxx