cervandes Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja Nie. Jesteś tym znajomym, który jak się wypowiada, to wszyscy przewracają oczami i porozumiewawczo na siebie patrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 3 Maja Autor Udostępnij Napisano 3 Maja (edytowane) Dętki z Aliexpress przyszły :). Zamówiłem wersję zielona z wentylem alu bodajże lub podobnego materiału. Wygląda na to że jest możliwość wymiany samego zaworka. ( wykręcał się) Waga miła dla oka. Mam także pytanie do was czy warto sobie dokupić latki tubolino czy wystarcza te z zestawu które przyszły ? Edytowane 3 Maja przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Ja zaś kilka dni temu założyłem różowe zamiast fabrycznych do Marina DSX2. Fabryczne ważyły 210 i 216g, a nowe 45 (ale bez kapturka na zaworze). Nie tylko super tanie odchudzanie roweru, ale też wyrażna zmiana w jeździe - opony przy tym samym ciśnieniu wydają sie bardziej sprężyste i lepiej się toczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Tak zachwalacie te dętki to ja zapytam przy okazji: a jak wygląda sprawa ich łatania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja (edytowane) Kleisz prawie tak samo jak normalne dętki, czyli gazikiem z izopropanolem odtłuszczasz , łatka to kawalątko TPU i do tego polecam cement TipTopa. Po zaklejeniu musisz chwilę odczekać jakieś niecałe 10 minut . Potem cały " burdel" składasz do kupy i walisz atmosfery. Edytowane 3 Maja przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Testowałem przez ostatnie dwa dni dętki TPU Ridenow i wracam do latexu. Na oponach Conti GP5000 32C przy ciśnieniach od 3.4/3.6 do 4.6/4.8 latex jest bardziej komfortowy. Przy ciśnieniu powyżej 4 bar toczą się podobnie. Ale jak zaczynamy schodzić z ciśnieniem poniżej tej wartości to różnica się powiększa na korzyść latex-u. Przy 3.4/3.6 na latexie większe opory toczenia rekompensuje większy komfort i możliwość szybszej jazdy po nierównej nawierzchni. Więc w praktyce nie ma różnicy w prędkości pomiędzy 3.4/3.6 a 4.6/4.8. Na równym asfalcie na pewno różnica będzie ale u mnie nie ma tego dużo. Natomiast na Ridenow muszę utrzymać minimum 4 bary żeby opory toczenia odczuwalnie nie rosły. Jedyny minus latexu chyba wszystkim znany - trzeba pompować codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Maja Udostępnij Napisano 14 Maja W dniu 3.05.2024 o 10:59, Thomass13 napisał: Mam także pytanie do was czy warto sobie dokupić latki tubolino czy wystarcza te z zestawu które przyszły ? Wystarcza te z zestawu jesli to sa Cyclami. Kleiłem juz jedna w MTB i trzyma bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) W dniu 22.02.2024 o 12:07, TheJW napisał: Kupiłem ostatnio 6 sztuk RideNow, dwie już zamontowane i nie było problemów z wentylami (zakładałem 45mm). Jak się nic nie robi na siłę, nie wykrzywia, to nie widzę powodu, dla którego miałyby się one złamać. Też się trochę obawiałem tych plastikowych zaworów, ale chyba nie jest tak źle: Nie wiem, czy jest różnica w wytrzymałości pomiędzy kolorami tych rurek, bo z trzech zamówionych dętek (Biostern), dwie przyszły z jasnym (lekko przezroczystym), a jedna z ciemnym (jak na filmie). Opakowania takie same. Edytowane 20 Października przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Żona miała raz awarię - puściło klejenie zaworu do dętki (RideNow), sprawa dla mnie nienaprawialna w drodze. Zmieniłem na Tubolito - puszczało bardzo powoli przy zaworze (ale nie na połączeniu z dętką, ale w miejscu wkręcenia zaworu w plastikową rurkę - taka konstrukcja - dętka ma rurkę z gwintem w którą wkręca się zaworek) . Teraz jest Barberi - wyraźnie solidniejsza, ale i ponad dwa razy cięższa. Na wiosnę żona życzy sobie mleko. Córka na RideNow - sezon bez przygód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) 2x RideNow 28" 36g są w szosie mojej dziewczyny, która więcej stoi niż jeździ. Ciśnienie trzyma, nic nie puszcza, żadnych problemów z wentylami. RideNow MTB 56g założyłem po przebiciu na wylot opony na singlach w Świeradowie (uszczelniacz i knot sobie nie poradziły, bo otwór wylotowy był przy rancie). Przejechałem na niej jeszcze kilkadziesiąt kilometrów po singlach świeradowskich i pod Smrkiem, i absolutnie nic się z nią nie działo. Potem po powrocie rower stał z tydzień zanim zabrałem się za wymianę opony, ciśnienia było prawie tyle co po założeniu. Dętkę wyjąłem, opłukałem z resztek uszczelniacza, spuściłem powietrze, zwinąłem i nadal służy jako zapas. Zrobiła się tylko chyba o 8mm szersza względem nieużywanej. Co do wentyli, to też dostawałem z różnymi kolorami w różnych zamówieniach, chociaż w ramach jednego dany typ dętki zawsze miał takie same. Najpierw dostałem road i MTB z półprzezroczystymi, mlecznymi rurkami, czarnym zaworkiem i przezroczystą nakrętką, a ostatnim razem wszystkie miały całkowicie czarne wentyle z różowym logo. Wszystkie zamawiałem na AliExpress. Edytowane 20 Października przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) W dniu 1.03.2024 o 15:21, Enadxx napisał: Jeszcze niedawno sam polecałem tpu ride now. Miałem je w mtb, grawelu i damskim trekingu. Cały sezon zimowy rowery przewisiały na ścianie, obecnie 3 na 6 dętek przepuszcza powietrze. Samoczynnie z dnia na dzień pojaiwły się flaki. Nie pisze o wolnym spadku ciśnienia, a o napompowaniu i następny dzień jest flak. Powietrze ucieka przez zaworek. p.s. jako, że lubię chińską myśl techniczna to tym razem dam szansę fioletowym, albo zielonym tpu W nawiązaniu do mojego wpisu sprzed ponad pół roku: obecnie w rowerach zamontowane zielone tpu od cyclami. Na ten moment jestem z nich zadowolony. Przetestowałem też "łatki" dołączone do dętek. I o ile samo łatanie jest banalne, to zlokalizowanie otworu, nawet w misce z wodą było bardzo czasochłonne Edytowane 21 Października przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października A niby dlaczego czasochłonne? Dla mnie nie ma żadnej różnicy. Ostatnio bez problemu znalazłem dziurkę zanurzając taką dętkę w rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) @chudzinki otwory były bardzo małe, wręcz mikroskopijne. Powietrze schodziło, ale bardzo wolno I ciężko było mi rożróżnić, czy bąbelki powietrza to "przylepione ekeltrostatycznie", czy związane z usterką. Trzeba było spędzić wiecej czasu i obserwować. Było to długie i monotonne Edytowane 21 Października przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października Dętki butylowe też tak mają, zwłaszcza te ultralight czy flyweight. Też niektórych dziurek musiałem szukać w wodzie, a przyklejone pęcherzyki zgarniałem najpierw ręką, obserwując czy pojawiają się nowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi