nicniewiem94 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Witam. Potrzebuje dopasować długość szprych do nowego koła i wolę się upewnić czy dobrze wszystko wpisałem w kalkulator. Piasty wymiarowo jak na zdjęciu poniżej, obręcz ERD - 611mm. Wyszło mi szprychy 296, 297 i 298mm w zależności która strona i które koło. Czy tak powinno być? 🤔 https://ibb.co/HXKwxBR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Czyli chcesz żeby ktoś to policzył i cię albo utwierdził albo naprowadził? Jedyny pewny sposób to jak wpiszę te dane,, dostanę wyniki, kupię tą samą obręcz i szprychy i zaplotę koło. A już szczegółowo: obręcz może być niekapslowana, kapslowana pojedynczo a nawet podwójnie. Każdy z tych parametrów wpływa na wynik długości szprych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego ERD to średnica na której mają leżeć końce szprych. Kapslowanie jest tu ujęte. Niemniej żeby idealnie dobrać dł. trzeba jak wspominał @tobo złożyć koło na tych wskazanych przez kalkulator... a potem kupić te właściwe BTW: kalkulator DT podaje poza dokładnym wymiarem również dł. sugerowaną (dostępną z ich katalogu) i zwykle zaokrąglają w dół. Złożyłem całkiem sporo różnych kół wg tego kalkulatora i nigdy nie miałem problemu żeby gdzieś coś nie grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomo63 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Jak robisz, to pierwszy raz, to kupiłbym obręcz i sam zmierzył ERD, bo często wartość podana przez producenta mija się z prawdą. Piastę także pomierzyłbym samodzielnie. Uzyskane pomiary w kalkulator i na podstawie wyniku kupować szprychy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi