Sobek82 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Będzie działać perfekcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Właśnie mam jeszcze jedno pytanie. Po co do napędu zjazdowego (sram x01 dh) który ma przerzutkę 7 biegów i kasetę również dają łańcuch 11 biegów. Jest jakiś lepszy czy co? Przykład to Santa Cruz V10 i Sender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Jest lżejszy i mniej się telepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego łańcuch na 11rz jest węższy. On nie wejdzie na kasetę 7rz. Tabela wymiarów łańcuchów rowerowych: Rodzaj łańcucha Szerokość zewnętrzna 12-rzędowy 5,3 mm 11-rzędowy 5,5 mm 10-rzędowy 6 mm 9-rzędowy od 6,5 do 7 mm 6-,7-,8-rzędowy 7 mm Jednorzędowy 8,6 mm 13-rzędowy 4,9 mm Ja mam korbę 9rz, łańcuch i kasetę na 8rz. Wszysto działa idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego @bob555Dziękuję za odpowiedź. A jak wezmę jakaś korbę np. shimano zee lub deore pod 11 lub 10 biegów a ja to dam na kasetę 8 biegów to bedzie działać? @bob555jeszcze jedno pytanie. Jak łańcuch 11 biegów nie wejdzie na kasetę 7b to jak to dziala w zjazdowkach np w podanych wczesniej Santa Cruz V10 lub Senderze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Specjalnie wyciągnąłem stary jak świat ale nowy wolnobieg 7rz i zarzuciłem 11rz łańcuch, jak świat światem głównie rozchodzi się o odstęp między zębatkami na kasecie, dlatego wyższej grupy łańcuchy moszna stosować do kaset starszych grup ale nie na odwrót. Pozdrow'er 😘 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Właśnie tam był jakis KMC z wyższej półki i sie zastanawialem jak to działa. Czyli podsumowując @Sobek82jak wezmę, bo kolega sprzedaje kobe deore m510 i 2 ZEE (m640 i m645), która wziąć? I czy na 100% korba 11 lub 10 biegowa bedzie działać do kasety 8 biegowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Wujek Google nie znalazł 645 A zee 640 jest 10 biegowa, najlepiej jakbyś kupił kasetę 10rz i manetke 10s i nie robił kury z logiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego M645 jest a mój kolega sie uparł na napęd 8 biegów ewentualnie 7 z jednym blatem. Więc pytam czy na pewno będzie pasować korba 11 lub 10 biegowa do kasety 8 biegów i która z powyższych korb bedzie najlepsza i najwytrzymalsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Wszystkie łańcuchy do 11rz włącznie były cieniowane tylko z zewnątrz (cieńsze blaszki, krótsze sworznie). Dlatego jest spora różnica na masie między łańcuchem 8rz a 11rz (dużo mniej stali). Łańcuchy Shimano 12rz są dodatkowo węższe również wewnątrz. 2 minuty temu, R4vd napisał: M645 jest a mój kolega sie uparł na napęd 8 biegów ewentualnie 7 z jednym blatem. Więc pytam czy na pewno będzie pasować korba 11 lub 10 biegowa do kasety 8 biegów i która z powyższych korb bedzie najlepsza i najwytrzymalsza. Odpowiedziano już na to pytanie w tym wątku kilkanaście razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Dobra dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) To juz wiem, że korba do 11 biegów bedzie działać do kaset z mniejszą ilością biegów. Mam chyba ostatnie pytanie,bo odpowiedzi są podzielone. Lepiej użyć do korby 10 biegowej i kasety 8 biegowej łańcuch 8 czy 10 biegowy Edytowane 19 Lutego przez R4vd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) Jeśli w rowerze z napędem 2x 8 założę 9 rzędów z tyłu i łańcuch 9rz. to nie będę musiał zmienić tarcz z przodu? Mam z zapasów nową kasetę, przerzutkę, manetkę i łańcuch Deore XT a córka kupiła rower z napędem 2 x 8 Microschift i teraz stwierdza że nie działa najlepiej - przed kupnem oczywiście wiedziała lepiej, co ja się mogę znać. Edytowane 21 Lutego przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 21 Lutego Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego @PiotrWiepo zorientowaniu się w temacie mogę ci odpowiedzieć na to pytanie będzie wszystko działać ponieważ łańcuch 9 i 8 i do siebie bardzo podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego OK, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
david87 Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Cześć. Nie chcę zakładać nowego tematu to zapytam tutaj. Posiadam rower Merida Scultura 200, jest w niej napęd Sora 9 rzędów. Wymyśliłem sobie że chcę zrobić upgrade napędu do 11 rzędów. Chcę wymienić klamkomanetki, przednią i tylna przerzutkę, kasetę i łańcuch. Czy korba może zostać taka jak jest czyli 9 rzędowa? Nie będzie problemu z działaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4vd Napisano 21 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca (edytowane) @david87tak, ponieważ mozesz dać cienszy łańcuch ale nie grubszy, , z zglebionej wiedzy z tego tematu wiem, ze 12 rzedowy lancuch nie zadziałałby, ponieważ jest chudszy wewnątrz (ogniwko wewnatrz jest węższe) a cala reszta zadziala. Daj łańcuch 11 rzędów i bedzie git Edytowane 21 Czerwca przez R4vd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi