BuyBike Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Witam , mam skorodowaną piastę ze stopu aluminium (tak mi się przynajmniej wydaje, że jest skorodowana) próbowałem różnej chemii aby ją doczyścić, w tym gotowanie korpusu piasty w occie, soda oczyszczona, sól, kret w żelu, odrdzewiacz, płyn do chłodnic (wszystkie te składniki pochodzą z różnych forów internetowych, gdzie jakoby pomagały w doczyszczaniu aluminium). Niestety nic nie pomogło. A wręcz wygląda to gorzej, miejsca skorodowane uległy zaciemnieniu. Czy ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze w tym temacie zadziałać? Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego po tym krecie to już chyba tylko szlifowanie i polerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego A można było na początku spróbować oczyści/spolerować np.: mothers mag&alu polish. Teraz trzeba wejść na grubo, czyli szlif i polerka, ale wyjdzie na połysk albo tylko szlif, stoczenie pewnie zbierze trochę materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Wygląda jakby jakaś warstwa ochronna zeszła. Ja bym wkręcił jakąś długą śrubę, potem wiertarka, papier ścierny i ogień. Trzeba wszystkio zeszlifować do gołego metalu. Ale pewnie idealnej powierzchni nie będzie, bo tam gdzie mas teraz wżery będą zagłębienia. Najlepiej dać do wytoczenia na tokarkę. Jak nie masz gdzie, to pewnie taniej wyjdzie kupić nową piastę na olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi