hdk Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Cześć, Zamierzam wymienić amortyzator w rowerze Kross Level R4 27,5 2017 na sztywny widelec. Aktualny amortyzator: Santour XCM RL 100mm z blokadą skoku. Znalazłem sztywny widelec: model Exotic CC-F0M65. Czy ten model będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego 1. Zmierz parametr axle to crown dla posiadanego amortyzatora 2. Sztywny widelec musi mieć axle to crown mniejsze o 10-20% skoku amortyzatora (czyli w tym przypadku 10-20mm mniej). 3. Musi zgadzać się standard osi (prawdopodobnie 100 qr) oraz standard rury sterowej (prawdopodobnie 1,125" ahead). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hdk Napisano 27 Lutego Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego Dzięki za informację @KSikorski. Udało mi się zamontować ten widelec. Dolną podkładkę przełożyłem z poprzedniego amortyzatora, jednak nie dochodzi do końca. Wiecie może, czy są jakieś inne dostępne, czy powinienem poszukać jakiejś podkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 27 Lutego Udostępnij Napisano 27 Lutego Dolny konus (bieżnia) powinien dojść do końca. Tam jest pasowanie na wcisk i trzeba użyć sporej siły, by prawidłowo osadzić ten element. Możesz posłużyć się jakąś tuleją, którą da się nasunąć na rurę widelca lub kawałkiem rury (może od odkurzacza). Można też delikatnie stukać po obwodzie młotkiem i pobijakiem, ale trzeba uważać, by konus równo wchodził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hdk Napisano 27 Lutego Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego (edytowane) Mierzyłem suwmiarką i obie sztyce zdają się być takie same u dołu (stara wygląda na bardziej wyślizganą i gładką). Jutro ciąg dalszy zmagań. Edytowane 27 Lutego przez hdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hdk Napisano 28 Lutego Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego A czy w moim przypadku mogę zastosować ten konus w wersji z nacięciem (Łożysko dolne montowałem kulkami do góry)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Jeśli są to stery za kulkach w koszyczkach, gdzie dolny konus jest bezpośrednio bieżnią dla kulek, to nie. Te rozcięte stosuje się w sterach na łożyskach tzw. maszynowych, które wewnątrz posiadają własną bieżnię dla kulek, a dolny stożek tylko ustala pozycję tego łożyska na rurze sterowej. Oczywiście przy okazji wymiany widelca można rozważyć od razu wymianę sterów na takie na maszynówkach, ale wtedy musisz jeszcze wybić miski z ramy i osadzić nowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hdk Napisano 29 Lutego Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego W dniu 27.02.2024 o 23:18, marvelo napisał: Dolny konus (bieżnia) powinien dojść do końca. Tam jest pasowanie na wcisk i trzeba użyć sporej siły, by prawidłowo osadzić ten element. Możesz posłużyć się jakąś tuleją, którą da się nasunąć na rurę widelca lub kawałkiem rury (może od odkurzacza). Można też delikatnie stukać po obwodzie młotkiem i pobijakiem, ale trzeba uważać, by konus równo wchodził. Udało się, ale nie było łatwo. Dzięki wszystkim za pomoc. Jeździ się na tym widelcu lepiej niż na kiepskim amortyzatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi