girek Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Wiem, że pytanie może wydawać się głupie ale pytam zupełnie poważnie Rower bez SPD, typowy cross lub gravel. Które mięśnie w nogach są odpowiedzialne za dostarczanie siły na pedały? Które mięśnie "powinno się czuć" po mocniejszym treningu i dobrym ustawieniu roweru? Nie chodzi mi oczywiście o dokładne nazwy mięśni tylko określenie, o które mniej więcej partie nóg chodzi. Czy korzystanie z SPD coś tu zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego Przede wszystkim uda. Kilkukrotnie zdarzyło mi się na początku sezonu, jak trzeba było wracać do formy, przesadzić z długością i intensywnością wypadu i na powrocie złapał mnie taki bolesny skurcz uda, ze po zatrzymaniu przez dłuższy czas kroku nie mogłem zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Pytanie jest podchwytliwe, bo rower pchają ramiona, uda i łydki. Ale jak byś nie chciał pchać tylko jechać to głównie uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego Największą pracę wykonują uda (czworogłowe i dwugłowe - czasem meczą się na zmianę, przy czym dwugłowe to już raczej jakieś grubsze akcje skurczowe po odwodnieniu), oraz łydki - im większe ugięcie nogi/niższa pozycja na siodełku, tym w mniejszym stopniu pracują. Po dobrej jeździe powinny się odezwać lekko czworogłowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego A konkretnie najbardziej mięsień czworogłowy uda - te takie na przedzie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego W sumie całą odpowiedź można zawrzeć w tym zdjęciu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 10 Lutego Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego @KrissDeValnor no właśnie czuję uda, głównie górną część ale w ogóle nie czuję łydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego Kiedyś też ich nie czułem, a teraz się zdarza - np. po nagłym spięciu podczas ostrego zrywu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego @sznib Moja ulubiona fotka z tour de france! https://www.bbc.com/news/world-europe-40653943 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego U mnie największą rolę odgrywa mięsień piwny🫠 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 10 Lutego Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego No nie wiem czy mi się to podoba. Chyba wolę oglądać dziewczyny na rowerach... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego O, to kolega Sobek dysponuje sporą kolekcją bardzo fajnych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 10 Lutego Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego Wiem, oglądam czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego Spokojnie Panowie, bo się zaraz jeszcze TEN mięsień odezwie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Milfy na propsie. 🫠 Przecież mężczyźni jeżdżą na rowerach dla prokreacji.🫠 Czasami może spotkać samice łosia na swojej drodze. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego https://www.instagram.com/reel/C0zH4lQOR1z/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego A tera zoba jak jej sie nuny koślawio łot tego ałtfitu Ciekawe które mięśnie czuje Poza mięśniami pewnie kolana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego 14 godzin temu, girek napisał: no właśnie czuję uda, głównie górną część ale w ogóle nie czuję łydek Kwestia ułożenia stopy na pedale. Jeżeli naciskasz bardziej środkiem stopy, to łydka mniej pracuje. Jak bardziej palcami, to mocniej. Reszta to już kwestia wytrenowania, dystansu, intensywności. Inna sprawa, że łydki nie są głównymi mięśniami napędzającymi, to przede wszystkim stabilizatory stopy. Zapewniają przekazanie siły z ud na pedały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Tak specjalnie aerodynamicznie zastawiła kolanem co by wary w turbulencje nie wpadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego ...prrr...prrrr...prrrr - słyszę to uszami wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego 15 godzin temu, Sobek82 napisał: Milfy na propsie. Na pewno lepsze dla oka niż konie na propie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lutego Konie nie są na propsie, tylko jako wzór do naśladowania, żeby potem milfy zwróciły uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Akurat chodziło o propionat... ale już nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego W dniu 10.02.2024 o 19:30, girek napisał: Chyba wolę oglądać dziewczyny na rowerach... Uwaga panowie, zaraz będzie "stójka";-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego no proszę jak temat się pięknie rozwinął...dziękujemy za pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi