martingg Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego Cześć, ktoś może je sam porównywał? Opłacać sie na pewno nie opłaca dopłacać dwa razy tyle, no ale …. duża różnica w działaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Raczej niewyczuwalna w warunkach terenowych. No i XTR uchodzą za jednorazowe (cokolwiek miałoby to oznaczać). W skrócie - nie warto. XT połowę tańsza, cięższa ledwie kilka gramów i ma te same technologie. XTR ma niby 4 łożyska, chociaż nie wiem gdzie miałyby się tam zmieścić 4 łożyska 😛 i pokrytą gumą dźwignię zwalniającą. W XT jest rowkowany plastik. No chyba, że zależy Ci na widocznym tylko z perspektywy siodła napisie XTR, to bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego (edytowane) Obie tak samo działają. W XTR fabrycznie mamy niby lepszą linkę ale tak naprawdę jest do bani . Zaraz po założeniu powłoka się strzępi i zapycha wlot i wylot. Tak ,że ja linkę wymieniam od razu na tą niebieskawą z XT. Pod dużym obciążeniem XTR chodzi jakby ciut lżej, ale różnica jest minimalna. No i trzeba uważać na "archiwalne / z zapasów" oferty XTR bo była wadliwa seria. Pękały sprężyny. W nowych już ten problem nie występuje. Obie działają jak strzał z Golcka podczas egzekucji - szybko , skutecznie i z śmiertelną skutecznością 😉 Edytowane 9 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Ja kupowałem XTR pod Eagla jak XT 12s jeszcze nie istniała, więc i tak nie miałem wyboru a nie chciałem prymitywnych manetek RZYGAMa. Co ciekawe wszyscy twierdzili, że to nie zadziała, a działa idealnie 😉. Nic jej do dziś nie jest, ale na analogowym fulllu dużo nie jeżdże, więc może mały przebieg i jeszcze nie padła. Które to sprężyny pękały, bo tam chyba są ze dwie? No i co do różnic do XT, to nie wiem czy XTR nie ma większego zakresu regulacji na I-Specu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego tak czytałem iż tam praktycznie nie ma żadnej różnicy poza +50 do prestiżu za napis XTR a i opinie o tym iż cała grupa XTR jest mniej pancerna od XT przez uciętą wagę pewnie w jakimś stopniu. Zamówiłem XT i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego No to faktycznie bez sensu jak się ma już wybór. Zawsze XT były zresztą najrozsądniejszymi manetkami, jeszcze od czasu klamkomanetek pod cantilivery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego (edytowane) Potrzebuje dwóch tą mogę dać drugiej połówce ale przy okazji domówię drugą taką i tyle Edytowane 9 Lutego przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Przy oodawaniu drugiej połówce proponuję korzystać z zasady: im więcej zainwestujesz tym bardziej będziesz rozczarowany ;). Moja dostała kompletny napęd m8100 i od razu zaczęło się narzekanie na pracę manetki. W wielkich bólach (bo do dzisiaj mnie drażni zburzenie założonej wstępnie homogeniczności komponentów) założyłem kupioną u kitajca za 39zł manetkę m6100 i zachwytów nie ma.końca. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego Było jej dopisać R na końcu albo zakleić XT tak aby nie było widać i powiedzieć że to nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Taka sztuczna nie przejdzie. Rozchodzi się o to, że XT wymaga używania znacznie większej siły niż Dełore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego 2 godziny temu, Mentos napisał: No to faktycznie bez sensu jak się ma już wybór. Zawsze XT były zresztą najrozsądniejszymi manetkami, jeszcze od czasu klamkomanetek pod cantilivery. Kiedyś słyszałem opinię, którą nadal uważam za słuszną. XTR to sprzęt dla zawodników, gdzie liczy się każdy gram i ułamek sekundy. XT to grupa dla ambitnych kolarzy, jednak wciąż jeżdżących amatorsko. Mówiąc krótko: masz pieniądze, kup sobie XTR żeby inni widzieli, bo realnie nie zyskasz nic. Inna sprawa że kupuje się Deore albo XT. SLX to chyba najbardziej "bezjajowa" grupa. Nie oferuje wiele więcej niż Deore, jest droższa, a do XT nadal przepaść. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Godzinę temu, Dokumosa napisał: Rozchodzi się o to, że XT wymaga używania znacznie większej siły niż Dełore. Takiem czuł, że o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Trochę niedoceniana jest slx a niesłusznie bo w stosunku do deore: - hamulce są mocniejsze o około 20% (z racji innego przełożenia hydraulicznego) - kaseta jest lżejsza o jakieś 60g (niby nic ale różnica cenowa jest niewielka) - ramiona kirby wykonane w technologii hollowtech (woększa sztywność przy niższej masie) Pozostałe różnice nie mają większego znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego Porównywanie grup jako całości nie ma sensu, chyba że się kupuje rower na kompletnej grupie. Co do pojedynczych części to trzeba porównywać konkretne części, bo przy jednych może być różnica znacząca, przy innych będzie żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego Tutaj porównujemy manetki nic więcej. Reszta będzie na XT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Mam zarówno manetkę XT jak XTR. Nie, XTR nie jest jednorazowa, ale nie jest warta cena, która jest wyższa o 100% od XT. Jedyna faktyczna różnica jest taka, że XT ma albo od nowości albo łapie natychmiast luz na dolnej dźwigni. XTR po 3 latach jest sztywny w tym w miejscu jak wiadomo co o poranku. Oprócz tego w dolnej dźwigni mamy gumowany i *wymienny* pad. I to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi