gruby1998 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Cześć chce zacząć śmigać na gravelu już teraz i muszę się jakoś ubrać na te warunki czyli od 0 do 10 stopni ktoś doradzi czy taki zestaw będzie dobry? Termoaktywna https://www.alpinus.eu/bielizna-termoaktywna-meska-alpinus-idre-set,3,2968,131149 Spodnie https://www.decathlon.pl/p/spodnie-rowerowe-btwin-rc100-zimowe-na-szelkach/_/R-p-332589 Rękawiczki https://www.decathlon.pl/p/spodnie-rowerowe-btwin-rc100-zimowe-na-szelkach/_/R-p-332589 Kurtka https://www.mikesport.pl/rogelli-pesaro-2-0-zimowa-kurtka-rowerowa-czarny?from=wishlist-box Zestaw będzie dobry ? Szukam czegoś w miarę przystępnej cenie chyba że macie jakiś zamiennik lepszy może być trochę droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby1998 Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego Czy lepiej postawić na jakąś bluzę i kurtkę przeciwdeszczową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego obawiam się że ten zakres temperatury nie ogarniesz jednym kompletem. Ja na temp poniżej ok 3stopni to już ubieram kurtkę zimową z membranami przeciwwietrznymi, to samo spodnie. Ale przy temp bliżej 10 to już w tym bym miał saunę. Na 10stopni to już wiatrówka robi dobrą robotę, spodnie już bez membran ewentualnie z taką na kolanach. Ale też każdy ma inną termikę, inaczej odczuwa zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Generalnie seria 100 w Decathlonie to taki "bejzik" i lepiej dołożyć do serii 500 bo jest znacznie lepsza. Ja 2 lata temu kupiłem na przecenie (powinny się jakoś teraz pojawiać) spodnie rc500 z szelkami, z których jestem zadowolony (teraz już nie ma ich w ofercie, została tylko wersja bez szelek) - są "wiatroszczelne", w miarę ciepłe, jeździłem w nich nawet w temperaturach rzędu 0 czy -2 st. C i przy silnym wietrze i było ciepło. Te rc100 nie maja nawet suwaków na dole nogawek. Zamiast rękawiczek podlinkowałeś jeszcze raz spodnie więc nie wiem jakie chcesz ale w jednych też nie ogarniesz temperatur od 0 do 10 st. C bo w takich cieplejszych będzie ok przy 0 czy 2 st. C ale za ciepło powyżej 7 st. C. Te z Deca mają dość kiepskie komentarzeż że przewiweają. Ja mam 2 pary, jedne ciepłe na temperatury od 0 do ok. 5 st. C i jedne cienkie softshelowe, nieprzewiewne na ok. 10-12 st. C. Poniżej 0 st. C używam narciarskich lub do tych zimowych wkładam jako pierwszą warstwę takie cienkie do biegania z 4F (kiedyć były w Biedrze za grosze). Nie mam obecnie rękawiczek na przeważające zimą temperatury czyli między 5 a 10 st. C bo mi sie palec przetarł w jednej więc używam tych cienkich softshelowych z tymi cienkimi do biegania jako pierwsza warstwa bo w zimowych jest za ciepło i się ręka poci. Tak samo z kurtkami rowerowymi - ta co podlinkowałeś jest dość popularną i niedrogą kurtką (dlatego popularną) ale ma braki w oddychalności. Mam Rogelli ale inny model, trochę cieplejszą i nie oddycha. W kurtce tej jak będzie zimniej to możesz dodać jakąś warstwę pod spód oprócz koszulki termicznej ale jak będzie cieplej to lepiej mieć wiatrówkę i do temperatury dobierać warstwy. Ja tak generalnie robię: jak jest powiedzmy ok. 10 st. C to mam koszulkę termiczną jako base layer, koszulka rowerowa na krótki rękaw i wiatrówka, jak jest poniżej 10 st. C to zamiast koszulki rowej na krótki rękaw na koszulkę termiczną zakładam jakąś bluzę techniczną na długi rękaw (np. do biedania z Deca czy coś w tym stylu) lub cieniutki polarek 100-120 mg/m2 jak jest jeszcze chłodniej i na wierzch wiatrówkę. Generalnie nie używam "kalesonów" pod spodnie rowerowe bo są wystarczająco ciepłe. Kalesony używam tylko pod spodnie mtb. Myślę, że nie potrzebujesz całego kompletu termicznego, koszulki na długi rękaw i spodni, wystarczy Ci tylko koszulka na długi rękaw ale poszedłbym w dwie - jedną cieńszą, coś jak Brubeck dry a drugą cieplejszą, z welną z merynosów. W Decu też jest taka dość fajna koszulka termoaktywna Van Rysel, dość ciepła, mam i jest o.k. Do tego zamiast kurtki zimowej (choć tą też z czasem sobie możesz kupić) lepiej jest mieć wiatrówkę, jakiś ciniutki polarek (np. w Martes Sport jest taki cinki Martes Essential czy jakoś tak) i bluzę techniczną, np. z Deca albo też z Martes Sport (już chyba nie ma tej co ja mam ale coś w tym stylu: Bluza IQ Immo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi