lajkonik_pawel Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Witam, temat nieciekawy mam rower emonda sl6 (zakupiony jako nowy jeszcze bez przebiegu) na dniach go odebrałem od kuriera i są wątpliwości dość duże co do rozmiaru. nie miałem możliwości zmierzenia a cena była naprawdę dobra więc decyzja kupuje. mam 187 wzrostu długość nogi 84 może z małym hakiem kupiłem rozmiar 58. jednak rower "wydaje się" dość duży i są wątpliwości czy aby nie za duży. sklep napisał kiedy pytałem o rozmiar podając wymiary swoje że 56 będzie na mnie "za krótki" i najbardziej tym się sugerowałem dostałem nawet do niego krótszy maszt 135 mm. ktoś ma może podobne wymiary i się wypowie?? z góry dziękuje za wszelaką pomoc. Cytuj
TheJW Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 (edytowane) Spodziewałem się raczej "wydaje się za mały", a nie za duży. Rozmiar 58 na 187cm jest jak najbardziej OK, jeśli nawet nie lekko za mały... Edytowane 6 Lutego 2024 przez TheJW Cytuj
olo850 Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Miałeś wcześniej jakąś szosę? Jeżeli nie, to nie za bardzo masz możliwość rozeznania za duży/za mały. Być może wpasowałbyś się na 56cm, ale sylwetka byłaby znacząco bardziej agresywna, 58 powinno być lepsze. Mam 187-188 cm i długie nogi, przymierzałem się kilkukrotnie do ramy 56cm z podobnymi geo i jest to zdecydowanie opcja dla świadomego użytkownika. Jeszcze pytanie w której perspektywie wydaje Ci się za duży, bo noga coś krótka na 187 cm wzrostu. Jak dobra cena to może wezmę Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 13 minut temu, TheJW napisał: jeśli nawet nie lekko za mały... Już bez jaj Rozmiar jest ok Cytuj
lajkonik_pawel Napisano 6 Lutego 2024 Autor Napisano 6 Lutego 2024 17 minut temu, TheJW napisał: Spodziewałem się raczej "wydaje się za mały", a nie za duży. Rozmiar 58 na 187cm jest jak najbardziej OK, jeśli nawet nie lekko za mały... wzrost wzrostem ale noga krótka 8 minut temu, olo850 napisał: Miałeś wcześniej jakąś szosę? Jeżeli nie, to nie za bardzo masz możliwość rozeznania za duży/za mały. Być może wpasowałbyś się na 56cm, ale sylwetka byłaby znacząco bardziej agresywna, 58 powinno być lepsze. Mam 187-188 cm i długie nogi, przymierzałem się kilkukrotnie do ramy 56cm z podobnymi geo i jest to zdecydowanie opcja dla świadomego użytkownika. Jeszcze pytanie w której perspektywie wydaje Ci się za duży, bo noga coś krótka na 187 cm wzrostu. Jak dobra cena to może wezmę wiesz co miałem i mtb i szose zawsze L a to treka 58 to nie wiadomo czy to l czy to xl Cytuj
olo850 Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Nie ma przyjętego standardu rozmiarowego pod nazwą "L", w szczególności w przypadku szosy. Jeżeli miałeś wcześniej szosę na której było w miarę ok to skorzystaj z jednej ze stron z porównaniem geo i wyciągnij wnioski czy Trek jest za mały/za duży/dobry. Cytuj
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego 2024 Autor Napisano 7 Lutego 2024 wczoraj była przymiarka domowa w salonie i obniżony krótki maszt na full wniosek taki że jeśli mierzyć siodło metodą tak że wyprostowana noga i wtedy pieta na pedale to brakuje mi długości i nie dostaje jeśli mierzyć wysokość siodła wzorem długość nogi x 0,0885 to jest za wysoko z centymetr dwa tylko nawet jeśli by kupić chyba 56 rozmiar to mi nic nie daje bo tam jest nadal długi maszt. Co robić gdzie szukać ratunku? a może ktoś zapoda lepszą metodę na ustawienie na próbe odpowiedniej wysokości siodła? Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2024 Napisano 7 Lutego 2024 Skoro nie jest to twój pierwszy rower w życiu to chyba nie jest problemem przeniesienie wysokości z innego roweru. Te wszystkie wzory i różne patenty pomogą tylko laikowi ustalić jakąś wartość wyjściową jeśli nie ma o tym pojęcia. I tak trzeba testować i korygować Cytuj
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego 2024 Autor Napisano 7 Lutego 2024 A jeżeli nie jestem w stanie tak obniżyc siodełka na krótkim już maszcie?? Bardzo dziwny to patent i obawiam się że na mniejszej ramie też by było nie tak gdyż różnica wysokości w rozmiarach nie jest wielka a za to maszt jest dłuższy na mniejszej ramie. Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Lutego 2024 Napisano 7 Lutego 2024 Przecież masz jak byk napisane w tabeli z geometrią jakie wysokości siodła możesz ustawić na każdym rozmiarze przy obydwu masztach Cytuj
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego 2024 Autor Napisano 7 Lutego 2024 strasznie wielka różnica AŻ 2 cm Cytuj
olo850 Napisano 7 Lutego 2024 Napisano 7 Lutego 2024 No ale czego tutaj oczekujesz? Uważasz że rower jest za duży, przywiózł go kurier, odeślij i kup model pasujący Ci rozmiarem. Cytuj
SpinOff Napisano 9 Lutego 2024 Napisano 9 Lutego 2024 @lajkonik_pawel 56 by chyba pasował z tego co mówisz, tylko wtedy pewnie mostek byłby do wymiany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi