lajkonik_pawel Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Witam, temat nieciekawy mam rower emonda sl6 (zakupiony jako nowy jeszcze bez przebiegu) na dniach go odebrałem od kuriera i są wątpliwości dość duże co do rozmiaru. nie miałem możliwości zmierzenia a cena była naprawdę dobra więc decyzja kupuje. mam 187 wzrostu długość nogi 84 może z małym hakiem kupiłem rozmiar 58. jednak rower "wydaje się" dość duży i są wątpliwości czy aby nie za duży. sklep napisał kiedy pytałem o rozmiar podając wymiary swoje że 56 będzie na mnie "za krótki" i najbardziej tym się sugerowałem dostałem nawet do niego krótszy maszt 135 mm. ktoś ma może podobne wymiary i się wypowie?? z góry dziękuje za wszelaką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) Spodziewałem się raczej "wydaje się za mały", a nie za duży. Rozmiar 58 na 187cm jest jak najbardziej OK, jeśli nawet nie lekko za mały... Edytowane 6 Lutego przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Miałeś wcześniej jakąś szosę? Jeżeli nie, to nie za bardzo masz możliwość rozeznania za duży/za mały. Być może wpasowałbyś się na 56cm, ale sylwetka byłaby znacząco bardziej agresywna, 58 powinno być lepsze. Mam 187-188 cm i długie nogi, przymierzałem się kilkukrotnie do ramy 56cm z podobnymi geo i jest to zdecydowanie opcja dla świadomego użytkownika. Jeszcze pytanie w której perspektywie wydaje Ci się za duży, bo noga coś krótka na 187 cm wzrostu. Jak dobra cena to może wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 13 minut temu, TheJW napisał: jeśli nawet nie lekko za mały... Już bez jaj Rozmiar jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajkonik_pawel Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 17 minut temu, TheJW napisał: Spodziewałem się raczej "wydaje się za mały", a nie za duży. Rozmiar 58 na 187cm jest jak najbardziej OK, jeśli nawet nie lekko za mały... wzrost wzrostem ale noga krótka 8 minut temu, olo850 napisał: Miałeś wcześniej jakąś szosę? Jeżeli nie, to nie za bardzo masz możliwość rozeznania za duży/za mały. Być może wpasowałbyś się na 56cm, ale sylwetka byłaby znacząco bardziej agresywna, 58 powinno być lepsze. Mam 187-188 cm i długie nogi, przymierzałem się kilkukrotnie do ramy 56cm z podobnymi geo i jest to zdecydowanie opcja dla świadomego użytkownika. Jeszcze pytanie w której perspektywie wydaje Ci się za duży, bo noga coś krótka na 187 cm wzrostu. Jak dobra cena to może wezmę wiesz co miałem i mtb i szose zawsze L a to treka 58 to nie wiadomo czy to l czy to xl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Nie ma przyjętego standardu rozmiarowego pod nazwą "L", w szczególności w przypadku szosy. Jeżeli miałeś wcześniej szosę na której było w miarę ok to skorzystaj z jednej ze stron z porównaniem geo i wyciągnij wnioski czy Trek jest za mały/za duży/dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego wczoraj była przymiarka domowa w salonie i obniżony krótki maszt na full wniosek taki że jeśli mierzyć siodło metodą tak że wyprostowana noga i wtedy pieta na pedale to brakuje mi długości i nie dostaje jeśli mierzyć wysokość siodła wzorem długość nogi x 0,0885 to jest za wysoko z centymetr dwa tylko nawet jeśli by kupić chyba 56 rozmiar to mi nic nie daje bo tam jest nadal długi maszt. Co robić gdzie szukać ratunku? a może ktoś zapoda lepszą metodę na ustawienie na próbe odpowiedniej wysokości siodła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Skoro nie jest to twój pierwszy rower w życiu to chyba nie jest problemem przeniesienie wysokości z innego roweru. Te wszystkie wzory i różne patenty pomogą tylko laikowi ustalić jakąś wartość wyjściową jeśli nie ma o tym pojęcia. I tak trzeba testować i korygować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego A jeżeli nie jestem w stanie tak obniżyc siodełka na krótkim już maszcie?? Bardzo dziwny to patent i obawiam się że na mniejszej ramie też by było nie tak gdyż różnica wysokości w rozmiarach nie jest wielka a za to maszt jest dłuższy na mniejszej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Przecież masz jak byk napisane w tabeli z geometrią jakie wysokości siodła możesz ustawić na każdym rozmiarze przy obydwu masztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajkonik_pawel Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego strasznie wielka różnica AŻ 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego No ale czego tutaj oczekujesz? Uważasz że rower jest za duży, przywiózł go kurier, odeślij i kup model pasujący Ci rozmiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego @lajkonik_pawel 56 by chyba pasował z tego co mówisz, tylko wtedy pewnie mostek byłby do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi