RoninGda Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i zwracam się do Was że sprawa, która mi nie daje spokoju. Aktualnie ma rower, który z przodu ma blaty 50/34 a z tyłu kasetę 11rz 11-34 i jest na oponach 37mm. Zakupiłem drugi komplet kół, na których zamontowane zostały oponki szosowe 28mm i zastanawiam się na kaseta. Chciałbym na tym zestawie szosowym zamontować kasetę 11-28 i rodzi się w mojej głowie pyta ile czy za każdą przekładka kół będę musiał regulować przerzutki i czy będę musiał mieć dwa łańcuchy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Pierwsze pytanie powinno brzmieć czy Twoja przerzutka to ogarnie? Podaj model przerzutki. Konkretny symbol i długość wózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoninGda Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Przerzutka ogarnie, Shimano 105 GS 11rz RD R7000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Tak, przerzutka ogarnie. Regulacja będzie konieczna na pewno - choćby samej odległości kółka przerzutki od kasety, co później może pociągnąć ze sobą konieczność minimalnego przeregulowania naciągu linki. A łańcuch może nie starczyć jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoninGda Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Czyli potwierdzasz moje obawy. Niby nic wielkiego ale nie chce mi się ciągle czegoś regulować. Idąc na leniucha zamontuje na drugim komplecie kół kasetę 11-34 i będę miał spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Co do regulacji jestem pewien. Ale z długością łańcucha musiałby się wypowiedzieć ktoś kto robił takie przekładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Generalnie przyjmuje się, że przy zmianie kasety lub korby o 2 zęby nie trzeba wymieniać łańcucha, przy większych różnicach już tak bo np. w Twoim przypadku będzie zmiana aż o 6 zębów i będzie po prostu za długi. Ja wymieniałem co prawda korbę a nie kasetę i zmniejszyłem z 48 na 46 zębów i nie musiałem zmieniać długości łańcucha - tzn. łańcuch zmieniłem na nowy ale po przymiarce i odpowiednim dopasowaniu okazało się, że ma taką samą długość, tyle samo ogniw co poprzedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sz.jablonowski Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego może być nawet sytuacja że nie zmieniając stopniowania kasety regulacja będzie potrzebna jeśli piasty nie są takie same, ja mam tak w swoim gravelu, piasty w kołach Rondo i w Dandy Horse mają inny offset i przy zamianie kół trzeba regulować przerzutkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Masz już kasetę 11-28 żeby spróbować albo możesz od kogoś zorganizować? Ja przy identycznym układzie (nie jestem tylko pewien wózka przerzutki, ale na 95% ten sam) mieszam kasetami 11-25 oraz 11-34. Działa jak dla mnie w porządku bez żadnych regulacji po zmianach, oczywiście na mniejszej kasecie nie jest książkowo ustawione ale nie tego dotyczy pytanie. Mam też różne piasty (Formula/DT Swiss) w tych kołach i nie mam problemów jak kolega powyżej. Jazda po szosie z kasetą 11-34 nie jest optymalnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoninGda Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Wiem, że jazda z kaseta 11-34 dupy nie urywa ale zeszły sezon przejechałem na takiej kasecie 4tys.km i źle nie było aż tak ale wcześniej jeździłem na innym rowerze z kaseta 11- 28 i było lepiej. Trochę dziwne, że zmieniasz z 11-25 bo średni wózek ogarnia od 28 do 34 za to krótki ogarnia 25 do 28 No ale może w papierach tylko tak jest a rzeczywistość żyje swoim życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 6 godzin temu, RoninGda napisał: Idąc na leniucha zamontuje na drugim komplecie kół kasetę 11-34 i będę miał spokój. Jeśli przy okazji masz dwa identyczne komplety kół to może się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 3 godziny temu, RoninGda napisał: Trochę dziwne, że zmieniasz z 11-25 bo średni wózek ogarnia od 28 do 34 za to krótki ogarnia 25 do 28 No ale może w papierach tylko tak jest a rzeczywistość żyje swoim życiem. Jak zlecałem złożenie to byłem przekonany że zalegająca kaseta jest 11-28, po kilku podjazdach poczułem że zębów jest coś mało - jednak kaseta 11-25. W Shimano często rzeczywistość odbiega od oficjalnej specyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi