thetere Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Witam Mam taką nakrętkę w tylnym kole, że żadnym kluczem pod hollowtech nie sposób jej odkręcić - próbowałem czterema różnymi. Pojechałem do sklepu rowerowego i serwisant czymś przypominającym klucz do kaset odkręcił od wewnątrz nakrętkę w 3 sekundy. Mam sprawny klucz do kaset, którego raz na jakiś czasu używam, ale ni jak nie pasuje on do nakrętek centerlock, jest jakby mniejszy, i zawadza o sztywną oś. Może ktoś podesłać mi linka do takiego klucza którym teraz przykręcę tą nakrętkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Tarcze Shimano CL mają dwa rodzaje nakrętek - zewnętrzne, odkręcane kluczem do suportów HT oraz wewnętrzne, odkręcane kluczem do kaset. Ale jeśli klucz ma za grube ścianki, a z tyłu jest sztywna oś, to może nie wejść. Może być też za płytki, bo i takie się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Po prostu masz klucz do kaset z grubszą ścianką i tyle, musiałbyś znaleźć taki, który podpasuje pod endcap Możesz sobie wymienić nakrętkę na "duży centerlock" i odkręcać bezproblemowo kluczem do ht2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Jest jeszcze trzeci klucz pod tytułem: Shimano TL-LR11 do wewnątrz o średnicy około 27mm. To jest ten właściwy klucz który potrzebujesz. Edytowane 4 Lutego przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Zapewne masz nakrętkę stalową z bardzo niskim kołnierzem, do której najlepiej użyć klucza wspomnianego przez @leejoonidas, ale do tych nakrętek sprawdza się również klucz do hollowtecha tylko w formie nasadki, a nie jako wycinek z blachy. Te nakrętki zawsze udaje mi się odkręcić tym: https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/klucze-do-suportu/park-tool/bbt-693-2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 5 Lutego Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego sprawdziłem felerną nakrętkę i jest za duża pod klucz do kaset ( mam też taką co pod ten klucz pasuje - obydwie są shimano ). Mierzyłem, potrzeba średnicy 27mm. Maciek nie każdy nasadkowy klucz pasuje, bo w przeciągu kilkunastu dni przerobiłem trzy. Niemniej ten co ty podałeś pasowałby, bo ząbki zaczynają się równo z początkiem klucza a nie 1mm wewnątrz, jak w większości nasadkowych. Cena mnie trochę przeraża, poszukam innej nakrętki - taniej wyjdzie, skoro jest już odkręcona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Masz tam napisame, że pod klucz z kwadratem 3/8 cala. A ta nakrętka, której potrzebujesz (aluminiowa) jest standardem w wyższych modelach tarcz - nie pamiętam od którego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Miałem podobny problem odkręcaniem nakrętek, rozwiązaniem jak najbardziej był w moim przypadku wspomniany klucz TL-LR11. Sprawa dotyczyła najtańszych tarcz shimano RT10w komplecie ze stalowymi, dość cienkimi nakrętkami CL fabrycznie zamontowanych w Meridzie Big Nine Lite 300. Ten klucz zadziałał perfekcyjnie. Moim zdaniem Shimano jak to korporacja nie zrezygnuje z zarobku i dla tańszych rozwiązań wymusza specjalne narzędzia (jak np. klucz TL-PD40 o pedałów m520 niepotrzebny w droższch m540).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi