thetere Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Witam Mam taką nakrętkę w tylnym kole, że żadnym kluczem pod hollowtech nie sposób jej odkręcić - próbowałem czterema różnymi. Pojechałem do sklepu rowerowego i serwisant czymś przypominającym klucz do kaset odkręcił od wewnątrz nakrętkę w 3 sekundy. Mam sprawny klucz do kaset, którego raz na jakiś czasu używam, ale ni jak nie pasuje on do nakrętek centerlock, jest jakby mniejszy, i zawadza o sztywną oś. Może ktoś podesłać mi linka do takiego klucza którym teraz przykręcę tą nakrętkę. Cytuj
TheJW Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Tarcze Shimano CL mają dwa rodzaje nakrętek - zewnętrzne, odkręcane kluczem do suportów HT oraz wewnętrzne, odkręcane kluczem do kaset. Ale jeśli klucz ma za grube ścianki, a z tyłu jest sztywna oś, to może nie wejść. Może być też za płytki, bo i takie się zdarzają. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Po prostu masz klucz do kaset z grubszą ścianką i tyle, musiałbyś znaleźć taki, który podpasuje pod endcap Możesz sobie wymienić nakrętkę na "duży centerlock" i odkręcać bezproblemowo kluczem do ht2 Cytuj
leejoonidas Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 (edytowane) Jest jeszcze trzeci klucz pod tytułem: Shimano TL-LR11 do wewnątrz o średnicy około 27mm. To jest ten właściwy klucz który potrzebujesz. Edytowane 4 Lutego 2024 przez leejoonidas Cytuj
Maciek.B Napisano 5 Lutego 2024 Napisano 5 Lutego 2024 Zapewne masz nakrętkę stalową z bardzo niskim kołnierzem, do której najlepiej użyć klucza wspomnianego przez @leejoonidas, ale do tych nakrętek sprawdza się również klucz do hollowtecha tylko w formie nasadki, a nie jako wycinek z blachy. Te nakrętki zawsze udaje mi się odkręcić tym: https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/klucze-do-suportu/park-tool/bbt-693-2023 Cytuj
thetere Napisano 5 Lutego 2024 Autor Napisano 5 Lutego 2024 sprawdziłem felerną nakrętkę i jest za duża pod klucz do kaset ( mam też taką co pod ten klucz pasuje - obydwie są shimano ). Mierzyłem, potrzeba średnicy 27mm. Maciek nie każdy nasadkowy klucz pasuje, bo w przeciągu kilkunastu dni przerobiłem trzy. Niemniej ten co ty podałeś pasowałby, bo ząbki zaczynają się równo z początkiem klucza a nie 1mm wewnątrz, jak w większości nasadkowych. Cena mnie trochę przeraża, poszukam innej nakrętki - taniej wyjdzie, skoro jest już odkręcona. Cytuj
Maciek.B Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Masz tam napisame, że pod klucz z kwadratem 3/8 cala. A ta nakrętka, której potrzebujesz (aluminiowa) jest standardem w wyższych modelach tarcz - nie pamiętam od którego. Cytuj
wr81 Napisano 18 Lutego 2024 Napisano 18 Lutego 2024 Miałem podobny problem odkręcaniem nakrętek, rozwiązaniem jak najbardziej był w moim przypadku wspomniany klucz TL-LR11. Sprawa dotyczyła najtańszych tarcz shimano RT10w komplecie ze stalowymi, dość cienkimi nakrętkami CL fabrycznie zamontowanych w Meridzie Big Nine Lite 300. Ten klucz zadziałał perfekcyjnie. Moim zdaniem Shimano jak to korporacja nie zrezygnuje z zarobku i dla tańszych rozwiązań wymusza specjalne narzędzia (jak np. klucz TL-PD40 o pedałów m520 niepotrzebny w droższch m540).. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi