Redar Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Witam. Czy opłaca się wymienić starą prawą manetkę Deore Sl- m610 na XT Sl- m780. Głównie chodzi mi o kulturę pracy. W Deore naciśnięcie klamki jest miękkie, i nie wiem czy kultura pracy będzie się diametralnie różnić od wcześniejszej, do której jestem przyzwyczajony. Chciałem też wypróbować wrzucanie biegów o 3x. Będzie to współpracować z Przerzutka Xt m781 Kaseta XT CS m771 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 (edytowane) Z tego co pamiętam, XT to ta sama konstrukcja co Saint. Miałem Saint i różnica w działaniu jest dramatyczna. Saint jest znacznie twardsza niż Deore, daje lepsze wyczucie zmiany biegów. Jeżeli się ścigasz i na tym Ci zależy, to XT będzie dobrym wyborem. Natomiast jeżeli zależy Ci na komforcie, to nie do końca. Oczywiście tak jak napisałem, moje doświadczenie bazuje na Saint. Edytowane 4 Lutego 2024 przez Krypto.Szosowiec Cytuj
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2024 Mod Team Napisano 4 Lutego 2024 Zrzucanie przełożeń o 2 to jest to do czego jak się przyzwyczai to trudno odwyknąć. Ogólnie XT to tez jakość wykonania, która powinna przełożyć się na większa żywotność i niezawodność. Cytuj
Thomass13 Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Posiadam w swoim rowerze sl-m780 i to są bardzo fajne manetki z wyczuwalnym klikiem. Tutaj nawet nie o 3 a 4 przełożenia na raz można przerzucić 1 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Ogólnie "main feature" manetek XT/ Saint jest Instant Release. Polega to na tym, że linka jest zwalniana w momencie naciśnięcia dźwigni. Nie wiem jak to wytłumaczyć technicznie, natomiast powoduje to natychmiastową zmianę biegu. Dodatkowo, są to manetki na łożyskach. Podsumowując: od Acera do SLX manetki to właściwie jedno i to samo. XT to już inna klasa. Czy będą Ci pasowały, ciężko powiedzieć. Mnie trochę bolały palce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi