merlin85 Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 cześć, przymierzam się do zakupu nowego gravela. mam kilka typów, ale mam problem z rozmiarówką. załączam screen z porównania liczb. Triban to mój aktualny rower. 1) Orbea z cyferek wychodzi L, ich strona sugeruje XL 2) Wilier z cyferek wychodzi L, ich strona i autoryzowany sklep sugeruje XL Możecie coś doradzić? Nie mam możliwości przymiarki roweru. Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 Doradzić rozmiar na jakiej podstawie? Twój aktualny rower to nie jest wyznacznik. Może się okazać że masz 170 cm, ktoś Cię kiedyś usadził na rozmiarze L i teraz chcesz kolejny. Chociaż prawdę mówiąc, jeżeli tak chcesz do tego podchodzić, to sam pokazałeś tabelkę. Po prostu wybierz ten, który ma cyferki najbliżej Tribana. Cytuj
merlin85 Napisano 3 Lutego 2024 Autor Napisano 3 Lutego 2024 Wybacz. Racja. 188 cm, noga 88.5 cm Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 Nooo triban to jednak lekko przymały dla ciebie...co nie zmienia faktu, że w przypadku zarówno terra jak i wiliera brałbym pod uwagę wyłącznie L-ki. Od biedy jeśli chciałbyś mieć w miarę wyprostowaną pozycję to orbea przejdzie w XL + krótszy mostek Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 @Mihau_ w Orbea jest taki problem, że mostki są tragicznie drogie. Zwykły, klockowaty mostek, kosztuje 300 zł lub więcej, w zależności od wersji. 1 Cytuj
Chociemir Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 5 godzin temu, merlin85 napisał: cześć, 1) Orbea z cyferek wychodzi L, ich strona sugeruje XL 2) Wilier z cyferek wychodzi L, ich strona i autoryzowany sklep sugeruje XL I dobrze sugeruje. 1 Cytuj
merlin85 Napisano 3 Lutego 2024 Autor Napisano 3 Lutego 2024 Godzinę temu, Mihau_ napisał: Nooo triban to jednak lekko przymały dla ciebie...co nie zmienia faktu, że w przypadku zarówno terra jak i wiliera brałbym pod uwagę wyłącznie L-ki. Od biedy jeśli chciałbyś mieć w miarę wyprostowaną pozycję to orbea przejdzie w XL + krótszy mostek Po czym wnioskujesz że Triban za mały? Podczas zakupu byłem na skraju rozmiarów. Wziąłem mniejszy i IMHO dobrze zrobiłem. Chociemir, rozwiniesz? Czyli uważacie, że Triban za mały a te rowery w XL będą właściwe? Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Cytat Po czym wnioskujesz że Triban za mały? Podczas zakupu byłem na skraju rozmiarów. Wziąłem mniejszy i IMHO dobrze zrobiłem. Wg kogo na skraju rozmiarów? To, że rower w takim rozmiarze uważasz za dobry jest związane z mega wyluzowaną geometrią tribana (i ewentualnie dużym ograniczeniom twojego ciała), na sprzęcie z mniej emeryckim nastawieniem dysproporcja pomiędzy poziomem siodła i kierownicy byłaby nie do przyjęcia Cytat Czyli uważacie, że Triban za mały a te rowery w XL będą właściwe? IMO terra ok zarówno L jak i XL, chcesz bardziej sportową pozycję bierz L, bardziej wyprostowaną bierz XL. Wilier L spoko a XL będzie przydługi + ogromny stack sprawia, że siedziałbyś na nim jak na kiblu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi