martingg Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego (edytowane) Cześć, szukam korby i te 8120/9120 są jednak trochę tańsze (szczególnie xtr). Czy ma to jakiś wpływ na jazdę? Zdaje się do xx20 stosuje się inny łańcuch, ma to duży wpływ ? Edytowane 3 Lutego przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Łańcuchy są takie same do 8100/9100 czy też do 8120/9120 i wszystkich wariacji tych korb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Wpływ na jazdę jest. Te korby xx20 mają linię łańcucha 55mm. To jest pod superboost. W rowerze ze zwykłym boost będzie działać koszmarnie ze wzgl na przekos łańcucha na mìękkich przełożeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 3 Lutego Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego Z tego co pamiętam mam zwykły boost 148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego U mnie w rowerze przy 12x148 jest fabrycznie montowana korba z linią 55mm, także warto sprawdzić co podaje producent roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego (edytowane) Korby wg. specyfikacji Shimano pod 148 nadają się zarówno 8100/9100 jak i 8120/9120. Pod 142 tylko 8100/9100. Zarówno 8100/9100 jak i 8120/9120 maja taką samą linię łańcucha 52 . Różnią się współczynnikiem Q. W razie potrzeby linię można skorygować zakładając z odpowiednim offsetem zębatki. Edytowane 3 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego (edytowane) @seba8121Jeśli nie było innej możliwości (rurki tylnego widelca np. w ramach plusowych) to taką montują (ew. jeśli nie mieli pod ręką właściwej co zdarza się np. canyonowi). W każdym razie im mniejsza linia tym płynniej napęd działa (nawet klasyczna boost mogłbaby być nieco krótsza). @pecioi z tego względu wielu producentów, którzy mają jeszcze ramy non-boost szuka alternatywnych, często droższych niż fc-m5100/6100 korb do tych rowerów bo na linii boost napęd z tyłem 135/142 pracuje jak maszynka do mięsa. Edytowane 3 Lutego przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego W napędach Srama gdzie łańcuch jest "sztywny" bocznie faktycznie na skrajnej zębatce jest potworne mielenie. W Shimano łańcuch jest bardzo "gibki" i o wiele lepiej radzi sobie z takim przekosem . Po za tym przerzutka tylna grupowa Shimano też jest konstrukcyjnie tak zaprojektowana (krzywy wózek) aby w dużym stopniu niwelować tą przypadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Trochę się doktoryzowałem w temacie z linii od kiedy weszły napędy 1xX. Kilkadziesiąt eksperymentów z linią zrobiłem. Dla mnie wydłużanie linii bez takiej konieczności (wynikającej z innych ograniczeń roweru) jest pozbawione sensu. Wracając do samego początku wątku - napis XT/XTR kosztem spieprzonej linii łańcucha to wiocha. Nie chcesz wydawać majątku na korbę weź SLX (z praktycznego pkt widzenia mniej się nawet szmaci od butów w porównaniu do XT) albo jakiegoś pozagrupowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Tu masz z innego wątku cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 3 Lutego Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego Mam tylną 12x148 dt Swiss 350 + kaseta xt 10-51 Mam 192cm wzrostu także raczej 175mm i taka korba jest do kupienia tylko 9120 a nie 9100. Rama chisel Comp 22’ i nie wiem czy brać czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Ja u siebie przy 8120 do zmniejszenia kąta lini łańcucha przy najmniejszym przełożeniu dałem akcesoryjną zębatke z offsetem 3mm i a także dotoczyłem podkładki, aby zebatka była blizej ramy. Więc zamiast standardowo po 3mm na stronę jak podaje shimano, mam z tego co pamiętam 1.5mm i 4.5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) W dniu 3.02.2024 o 19:18, martingg napisał: Mam tylną 12x148 dt Swiss 350 + kaseta xt 10-51 Mam 192cm wzrostu także raczej 175mm i taka korba jest do kupienia tylko 9120 a nie 9100. Rama chisel Comp 22’ i nie wiem czy brać czy nie Rozumiem, że chodzi o jakąś mega promocyjną ofertę bo 500zł to za dużo za fc-m8100 175mm? Tu u niemca masz nawet ciut taniej a i długość ramion 180mm dostępna (w PL egzotyka): Shimano XT Kurbel FC-M8100-1 Hollowtech II - bike-components Edytowane 4 Lutego przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Nie za dużo Za 450-500 można kupić z zębatką 32/3 oszczędność jest na xtr, xt wezmę 8100 Edytowane 4 Lutego przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi